Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA), '11'inci Kalkınma Planı' çalışma grubu toplantıları başladı. 2019-2023 yıllarını kapsayan '11'inci Kalkınma Planı'; kamu ve özel kesim kuruluşları, üniversiteler ile sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla hazırlandı. Kalkınma planının çalışma grubu Samsun toplantısı bir otelde yapıldı. OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen'in selamlama konuşmasının ardından, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun'la ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

'İyi niyetlerimiz bizi zarardan kurtarmıyor'
Ülkelerin kalkınmasının planlı kalkınmaya bağlı olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Dünya tam bir rekabet içerisinde. O yüzden ülkemizi ve dünyayı çok iyi okuyan tespitlere ihtiyacımız var. Samsun potansiyeli çok yüksek ama bunu kullanamamış bir il. Bu plan çerçevesinde Samsun'un potansiyelini çok iyi ortaya koyalım. Samsun Karadeniz'in amiral ili. Bunun için bölgeye öncülük yapmak durumundayız. Geçmişte Samsun'un gemi yapımında çok önemli bir il olduğunu söylediler. O zamanlar bir tersane yapalım, denildi. Oraya 150 milyona yakın bir para yatırıldı. Şuan orası atıl vaziyette duruyor. O zamanlar yine lojistikle ilgili yapılan proje çok doğru ve etkin bir proje oldu. Yapanlardan Allah razı olsun. Lojistik Merkezi Samsun'un ufkunu açacak bir proje. Ama tersane konusu ölü bir yatırım oldu. O anlamda planlamalar hamasi olmasın. Avrupa Birliği(AB)'nden paralar alsak da bunlar bizim hesabımızdan gidiyor. Ülke kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanalım. Şu an 'tersaneyi ne yapacağız, tersane yeri ne olacak' diye düşünüyoruz. O zaman bunu yapanlar belki iyi niyetli yapmış olabilirler ama iyi niyetlerimiz bizi zarardan kurtarmıyor' diye konuştu.

'Köylümüzün suçu yok'
2023'e giderken Samsun'un önceliklerinin ne olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini belirten Vali Kaymak, 'Tarım kentiyiz ama maalesef bir Çukurova olamamışız. Dün Bafra'ya gittim lahana üreticinin elinde kalmış. Samsun'a ilk geldiğimde, üreticilere yönelik; malınızı doğru işlemezseniz, paketleme ve pazarlama yöntemlerini doğru kullanmazsanız malınız elinizde kalır demiştim. Burada köylümüzün suçu yok. Onlara yol gösteremeyen bizlerin. Ziraat odalarımız, Tarım İlçe Müdürlüklerimiz, ajanslarımız, ticaret odalarımız, kaymakamlarımız bu konuda yol göstermeli. Üreticilerin malını pazarlaması için bu güne kadar ne yaptık. Örneğin çubuk turşusu meşhur değil mi. Çarşamba ve Bafra ovası burada değil mi. Neden Bafra ve Çarşamba'nın neden dünya çapında bir turşusu yok. Şüphesiz yapılanlara saygımız var ama bunu daha da geliştirmeliyiz. Allah bize güzel ovalar vermiş. Deniz, yayla, ova bütün güzellikler var. Ama bunu iyi kullanmadığın zaman kusura bakma diğer illerle rekabet edemezsin. Öncelikle biz işimizi iyi yaparak rekabet gücümüzü artıracağız. Ondan sonra güçlü Samsun güçlü Türkiye diyeceğiz. Biz burada işimizi iyi yapamazsak, elimizdeki mal çürürse, çiftçi ağlarsa Avrupa Birliği'ne muhtaç bir Türkiye oluruz. Olmayacağız inşallah. Biz daha çok üreten, daha çok çalışan, daha mutlu zengin insanların yaşadığı bir Samsun oluşturacağız. Ardından Osmanlı Devleti'nin bir devamı olan güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğimizi umut ediyorum' dedi.

Cengiz: 'Türkiye'nin petrolü bilişimdir'
Bilişim konusunun çok önemli olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, 'Biz acilen on birinci kalkınma planına bilişim teknolojileri, bilişim yetiştirme elemanları ile ilgili şeyleri koymamız lazım. Koymazsak geleceğimizle ilgi sıkıntılar yaşayabiliriz. Türkiye'nin petrolü bilişimdir. Sanayi Devrimi'ni kaçırdık ama hep beraber olalım bilişim devrimini kaçırmayalım. Sanayi devrimini yakalamak teknolojik altyapı zor. Ama bilişimle ilgili teknolojik alt yapı çok kolay' şeklinde konuştu.
Toplantı OKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin'in sunumu ile devam etti.

Vali Kaymak: “Planlamalar hamasi olmasın”