Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) koordinasyonuyla Samsun'un 2019-2023 yılları arasını kapsayacak olan 11. Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu ve Çalışma Grubu Toplantısı gerçekleştirildi.
Bir otelde düzenlenen toplantıya, Samsun Valisi Osman Kaymak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kamu kurumu müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantının ikinci kısmında gerçekleştirilen çalıştayda ise, Samsun'un kalkınma planında detaylı çalışması gerçekleştirilecek 17 konudan içerisinden 5 başlık Ankara'ya iletilmek üzere seçildi.

PLANLAMA HAMASİ OLMASIN

Ülkelerin kalkınmasının planlı kalkınmaya bağlı olduğunu belirten Vali Kaymak, "Şu anda biz bir eylem planı yapıyoruz. Stratejik planlamada uygulamaları iyi görmemiz lazım. Dünya rekabet ortamı içerisinde. Ülkemizin dünyanın geleceğini çok iyi okuyan tespitlere ihtiyacımız var. Samsun'un kapasitesi ve potansiyeli çok yüksek ama bunu kullanamamamış bir il. Birçok önemli alt yapıya sahibiz, büyüyen nüfusumuzla Karadeniz'in amiraliyiz. Bölgeye önderlik yapmalıyız. Bütün bunları göz önüne alarak, doğru tespitlerle doğru hedefler koymamız lazım. Geçmişteki planlamaları da tartışmamız lazım. O zaman 'Türkiye'nin geleceğinde gemi çok önemli' denilmişti ve Samsun'a 150 milyon TL yatırımla gemi tersanesi yapıldı. Şu an orası atıl vaziyette duruyor. O zamanlar yine lojistikle ilgili yapılan proje çok doğru ve etkin bir proje oldu. Lojistik merkezi, Samsun'un ufkunu açacak bir proje. Ama tersane konusu ölü bir yatırım oldu. O anlamda planlamalar hamasi olmasın. Avrupa Birliği'nden paralar alsak da bunlar bizim hesabımızdan gidiyor. 'AB'den bedava para almışız' şeklinde olaya bakmayalım. Ülke kaynaklarını etkin, verimli ve Samsun'un gerçekleklerine uygun bir şekilde kullanalım. Şu an 'Tersaneyi ne yapacağız?' diye milletvekillerimizle, bakanımızla düşünüyoruz. Uzun vadede basiretli bir tercih olmamış. Kusura bakmayın, o zaman bunu yapanlar belki iyi niyetli yapmış olabilirler ama iyi niyetlerimiz bizi zarardan kurtarmıyor" diye konuştu.

DERDİMİZ ÜZÜM YEMEK

Samsun'un tarım kentiyken bir Çukurova olamadığı eleştirisini yapan Vali Kaymak, "Dün Bafra'ya gittim lahana üreticinin elinde kalmış. Üretici malını çağın gerektirdiği gibi işlemezse elinde kalır. Burada köylümüzün bir suçu yok. Suç, onlara yol gösteremeyen bizlerin. Örneğin çubuk turşusu meşhur. Lahanın merkezi burası ama, Bafra ve Çarşamba'nın neden dünya çapında bir turşusu yok? Yapılanlara saygımız var. Siyaset yapmıyorum. Derdimiz üzüm yemek. Samsun'da birçok nimet var ama bunu iyi kullanmadığın zaman kusura bakmayın diğer illerle rekabet edemeyiz. Öncelikle biz işimizi iyi yaparak rekabet gücümüzü artıracağız. Ondan sonra güçlü Samsun güçlü Türkiye diyeceğiz. Biz burada işimizi iyi yapamazsak, elimizdeki mal çürürse, çiftçi ağlarsa Avrupa Birliği'ne muhtaç bir Türkiye oluruz. Biz daha çok üreten, daha çok çalışan, daha mutlu zengin insanların yaşadığı bir Samsun oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN PETROLÜ BİLİŞİM

Bilişim konusunun Türkiye için çok önemli olduğunu belirten OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, "Biz acilen on birinci kalkınma planına bilişim teknolojileri, bilişim yetiştirme elemanlarıyla ilgili şeyleri koymamız lazım. Bunu yapmazsak geleceğimizle ilgili çok sıkıntı yaşayabiliriz. Ülkemizde internet kullanımı dünyada ilk sıralardayız. Ama biz bu teknoloji kullanımını üretime, inovasyona maalesef dönüştüremiyoruz. En hassas olmamız gereken nokta burası. Türkiye'nin petrolü bilişimdir. Sanayi devrimini kaçırdık ama hep beraber olalım ve bilişim devrimini kaçırmayalım. 4. Sanayi Devrimi'ni yakalamak için teknolojik alt yapı zor. Ama bilişimle ilgili teknolojik alt yapı çok kolay" dedi.

Zerrin SOMUNCU