Samsun'un uluslararası ticaret alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen 'Ülke Günleri' etkinlikleri kapsamında Etiyopya Büyükelçi Yardımcısı ve Ticaret Bölümü Başkanı Goitom Kahsay Abrena ve Etiyopya Ticaret Müşaviri Terefe Haile Eggu, Samsun'a geldi.

Abrena ve Eggu, ilk olarak Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Murzioğlu, kentin ekonomik yapısı hakkında misafirlerini bilgilendirdi.

"SAMSUN EN FAZLA YATIRIM ALAN KENTLERDEN BİRİ"

Samsun'un Karadeniz kıyı çanağının en büyük kenti olduğunu belirten Murzioğlu, 'Samsun, Türkiye'nin Karadeniz'e açılan kapısı. Türkiye'de sadece birkaç ile nasip olan hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım hatlarıyla Samsun bir lojistik kent konumunda. Samsun ayrıca, Bafra ve Çarşamba Ovalarıyla Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden biri. Yedi bin yıllık tarihi geçmişiyle, yaylalarıyla, ovalarıyla, kanyonuyla, kayak merkeziyle ve tarihi, kültürel değerleriyle Samsun bir turizm kenti. Samsun 5 organize sanayi bölgesi, 17 küçük sanayi sitesi ile ayrıca bir sanayi kenti konumunda. Samsun'da üretilen ürünler şu anda 123 ülkeye ihracat ediliyor. Samsun, kamu ve sağlık alanlarında en çok yatırım alan kentlerden biri. Samsun, cerrahi aletlerin üretim merkezi. Türkiye'nin 2023 yılındaki hedefi 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak ve dünyadaki 10 büyük ülke arasına girmek. Ancak komşu ülkelerde yaşanan gelişmeler maalesef ihracatımızı biraz geriletti. Şimdi yeni pazarlar arıyoruz. Bu pazarlardan bir tanesi de Afrika. O kıtayı keşfetmeye ve oralara bir şeyler ihracat etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu ziyaret iyi bir işbirliğini de beraberinde getirir. Ben buna inanıyorum' dedi.

ABRENA: "ETİYOPYA YATIRIMCILAR İÇİN İYİ BİR PAZAR"

Samsun'da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Etiyopya Büyükelçi Yardımcısı ve Ticaret Bölümü Başkanı Goitom Kahsay Abrena, 'Karadeniz Bölgesi'ne ilk ziyaretimizi Samsun'a gerçekleştirdik. Samsun potansiyeli olan bir şehir. Potansiyel yatırımcıları görmek, onlarla işbirliği sağlamak için buradayız. Etiyopya, Nijerya'dan sonra Afrika'nın en büyük ülkesi. Etiyopya'da yatırım yapan birçok Türk iş adamı mevcut. Sadece ticari anlamda değil, üst düzey yöneticiler arasında da güzel bir işbirliğimiz var. Etiyopya yatırımcılar için iyi bir pazar. Bizim ülkemizde satılan Türk malları ayrıcalıklı ve kaliteli olarak görülüyor. Sadece mal satmak değil, ülkemize yatırım yapmak da değerli iş adamlarına büyük avantaj sağlar. Çünkü ülkemizde enerji maliyeti, işçi maliyeti çok düşük ve yatırımcılara büyük avantajlar sağlanıyor. İnşallah bu ziyaretimiz sizlerin de sayesinde işbirliğine dönüşür' diye konuştu.

Abrena ve Eggu, daha sonra Samsunlu iş adamlarıyla bir araya gelerek ülkelerindeki iş imkanları hakkında bilgi verdi. Ziyaret sonrası Eggu, Başkan Murzioğlu'na Etiyopya'nın ünlü kahvesinden hediye etti. Murzioğlu da, Eggu'ya günün anısına plaket takdiminde bulundu.