Ortadoğu ziyareti kapsamında Ankara'da dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bugün sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Sabah saat 09.45 sularında Ankara Palas'ın girişinde mevkidaşını karşılayan Bakan Çavuşoğlu, Tillerson ile Türk ve ABD bayrağının önünde poz verdi. Ardından baş başa görüşmeye geçildi. İki bakan yaklaşık 3 saat süren görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin birçok terör örgütünün tehditleriyle karşı karşıya olduğunu belirten konuk Bakan Tilleson, bu anlamda Suriye'de işbirliği, DEAŞ'la ilgili konular, bağımsız ve birleşik bir Suriye'nin kurulması için iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini kaydetti. Tillerson, 'Suriye halkı için Cenevre konferanslarının bir çözüm getirmesini diliyoruz. Türk halkı ve Türk hükümeti şimdiye kadar gösterdikleri misafirperverlikle hepimize örnek oldular. 3 milyon mülteciyi ağırlıyorlar. Türkiye'nin güvenlik endişelerini ciddiye alıyoruz. Bu anlamda sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye'den bazı ricalarımız var. Suriye'deki hedeflerimiz konusunda Türkiye'ye son derece net davrandık. Her zaman SDG'ye sağladığımız desteğin sınırlı olacağı ve zaman sınırı olacağını, askeri hedeflerin ileriye taşınmasını engelleyecek bir destek olacağını ilettik. Türkiye'yi hukukun üstünlüğü, basının özgürlüğü konusunda destekliyoruz. 2016 yılındaki darbe girişimini gerçekleştiren suçluların adil ve şeffaf bir şekilde yargılanması gerekiyor. OHAL çerçevesinde tutuklu sayısının fazla olduğunu dile getirdik. Konsolosluk çalışanlarıyla ilgili ciddi kaygılarımızı ilettik. Serkan Gölge ile ilgili itiraz süresinin sürdüğünü biliyoruz. Burada da yargılamanın adil yapılmasını diliyoruz. Göstermiş oldukları işbirliğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. ABD, Türkiye ile ilişkileri çok önemsiyor ve daha da ileri taşınabileceğini düşünüyor' açıklamasında bulundu.

'Suriye konusunda Türkiye ile hedeflerimiz aynı'
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tillerson, Türkiye ile yaşanan gerginliklere çözüm önerileri ve Menbiç'ten askerlerin çekilmesi konusuna ilişkin, 'Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde bu kritik öneme sahip konuların çözümüne ilişkin tekliflerimizi sunduk. Bunların bir kısmı toplantıdan sonra yayınlanacak olan belgede belirtilecek. Bizim aramızda sorun olan konularda çalışmayı taahhüt ettik. Suriye'deki hedeflerimiz tamamen örtüşüyor. Hiçbir farklılık yok. Suriye'de bölünme olmadan çözüme ulaşmak istiyoruz, Suriye halkının kendi liderini kendisinin seçmesini istiyoruz. Çalışma gruplarında öncelikle Menbiç konusunu ele alacağız. Ayrıca kuzey Suriye'nin tamamı üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Cenevre sürecini destekleyeceğiz' dedi.
Tillerson, Ankara-Washington hattındaki normalleşme çalışmalarına ilişkin, 'Bu ilişki çok önemli. NATO müttefiki olarak, ABD-Türk halkları için son derece önemli bir ilişkiden bahsediyoruz. İlerleyebileceğimiz bir noktadan başlamak istiyoruz. Yapılacak çok detaylı çalışmalar var. Türkiye ve ABD şu aşamadan sonra birlikte hareket edecek. Amerika bir şey, Türkiye başka bir şey yapmayacak artık. Suriye'deki terörist gruplarla ilgili birlikte hareket edeceğiz' diye konuştu.

'DEAŞ'la mücadele haricinde bütçe ayrılmadı'
Tillerson, bir gazetecinin YPG'ye silah desteği olup olmayacağına ilişkin sorusuna, 'Savunma Bakanlığımızın bütçesiyle ilgili olarak, DEAŞ'la mücadelenin gerçekleştirilebilmesi haricinde bütçe ayrılmadı. Gerekenin üstünde herhangi bir ilave kaynak ayrılmadı' cevabını verdi.
ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan dolayı Türkiye'nin S-400 hava sistemi alımında bir sorun yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin de değerlendirmede bulunan Tillerson, 'Biz bu çerçevede kongrenin geçtiğimiz aylarda kabul ettiği kanunu değerlendirdik bu Rus askeri aletlerinin alınmasıyla ilgili. Bu aslında belirlediğimiz ilk konulardan birisi, uzmanları bir araya getireceğiz. Bizim dostluğumuzu zarara uğratmak çerçevesinde aldığımız bir karar değil, tabii ki Rusya'ya karşı bir karar. Dünyada bu tür satın almalar konusunda endişelerimizi dile getiriyoruz. Birçok ülke değerlendirmeleri yaptıktan sonra kararını veriyoruz' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: "Çalışma gruplarında öncelikle Menbiç konusunu e