Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, bankacılık ve Türk ekonomisi üzerine düzenlediği toplantıda açıklama yaptı. Erbil, Türkiye'nin ciddi bir büyümeye imza attığını belirterek, 'Mali disiplin açısından soru işaretleri vardı. Ama rakamlar açıklandığında yanıldığımızı anladık. Geçen sene, enflasyonun en zorlayıcı faktör oldu. Bu durumun birinci nedeni enerji ve emtia fiyatlarındaki oynaklık ve kurdaki hareketlilikten kaynaklandı. Bu durumun da enflasyonun üzerinde baskı oluşturdu' dedi.

'2017'de Türkiye'nin ciddi bir büyümeye imza attı'
Merkez bankalarının bu sene daha sıkılaştırıcı bir politika izleyeceklerini vurgulayan Erbil, '2017'de Türkiye'nin ciddi bir büyümeye imza attı. Merkez bankaları, bu sene daha sıkılaştırıcı bir politika izleyecekler. Bu bir risk faktörü olabilir' şeklinde konuştu.
Erbil, enflasyonun bir süre bu civarda kalacağını tahmin ettiklerini belirterek, 'Ama yılın ikinci yarısından sonra düşüş trendine girmesini bekliyoruz. Dün işsizlik rakamları açıklandı. Geçen yıl 1 buçuk milyon adet iş oluşturulmuş. Avrupa'da 2017'de yapılan iş oluşturma sayısı ile hemen hemen aynı. Bu da Türkiye'nin gücünü göstermesi açısından önemli bir gösterge' diye konuştu.
Cari açığın devam ettiğini dile getiren Erbil, ihracatın büyüdükçe ithalatın da artacağını, cari açığın ihracat ve turizmle düzeleceğini öngördü.

'Fintech şirketlerini de rakip olarak görmüyoruz'
Fuat Erbil, bankacılıkta büyümede sorunun çok olmadığını vurgu yaparak, 'Sorunlu krediler yüzde 3,3 civarındaydı. Sermaye olumlu geçti. Sektör genelde iyi bir yıl geçirdi. Sermaye yeterliliklerinin yüzde 19'a çıktı. 2018'de aynı şekilde devam edeceğiz. Fintech şirketlerini de rakip olarak görmüyoruz. Fintech girişimleri konusunda olumlu ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Bu firmaların gelişmesi için uygun iklim ve altyapı oluşturmaya çalışıyoruz' şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Erbil: "2018’in en az 2017 kadar güzel olmasını bekliyoruz"