Türkiye genelinden uzmanların katılımı ile SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışına, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur, çok sayıda uzman, diyetisyen ve öğrenci katıldı. SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, yaptığı konuşmada, sporun ve beslenmenin tartışılacağı bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.
Vücudun sağlıklı kalması için uzmanların spor yapılmasını önerdiğini belirten Prof. Dr. Dağlı, 'Aynı şekilde beynimizdeki bilgilerin de tazelenmesi ve güncellenmesi için ise dernekler, üniversiteler tarafından düzenlenen bu tür geliştirme kurslarına hepimizin ihtiyacı var. Bu nedenle katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.
Yeni kurulan bir üniversite olduklarını ve ilk mezunları bu yıl vereceklerini kaydeden Prof. Dr. Dağlı, 'Mütevelli Heyet Başkanımız Abdulkadir Konukoğlu'nun 'Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep' diye bir sözü var. Bu anlayışla şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için her şeyi yapmaya hazırız. Buna da gücümüz var. Türkiye Diyetisyenler Derneği'ne böyle bir sempozyum düzenledikleri işçin teşekkür ederiz' şeklinde konuştu.
Bu gibi organizasyonlarda değerli bilim insanlarıyla bir araya gelebilmenin önemine değinen Prof. Dr. Dağlı, '2-3 Mart 2018 tarihlerinde şehrimizde Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve spor yazarı Ömer Üründül'ün üniversitemize misafir olacağı futbol, sağlık ve bilimin tartışılacağı sempozyum düzenliyoruz. İlk kez futbolla bilimi bir araya getirmeye çalışıyoruz' ifadelerine yer verdi.
Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur da diyetisyenlik mesleğinin 20'inci yüzyılın başında ABD'de başladığını, Türkiye'de ise 52 yıllık geçmişi olduğuna vurgu yaptı. Diyetisyenliğin öncelikle sağlık sektörü içerisinde yapılandığını, diyetisyenleri bir takım bilgi ve yeteneklerle, uygulama standartları kazandırarak yetiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Tayfur, günümüzde yeni alanlar geliştiğini ve bu alanlarda kendilerinden de beklentiler olduğuna dikkati çekti. Genç diyetisyenler ve diyetisyen adaylarından sporcu beslenmesi alanına özellikle eğilmelerini isteyen Prof. Dr. Tayfur, şu önerilerde bulundu:
'Sporcu beslenmesi ve sporcu sağlığı çok önemlidir. Multidisipliner dediğimiz takım çalışmasını gerektiren bir alandır. Mezun olduktan sonra Sağlık Bakanlığı'ndan kadro ataması için beklemek yerine kendinizi geliştirmek, futbol, basketbol, voleybol gibi farklı spor alanlarında uzmanlaşmak gerekmektedir. ABD'yi ele alalım. Olimpiyatlarda, şampiyon olmuş basketbol, hokey, hentbol gibi her takımda doktoralı en az 3-4 diyetisyen var. Kendimizi geliştirmek, güncel bilgi ve uygulamalara sahip olmak, bunu yansıtmak ve profesyonel düşünmek durumundayız. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere, yönetim kurulundaki arkadaşlarıma, bilgilerini bizimle paylaşacak araştırıcı akademisyenlere katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Ancak özel bir teşekkürüm var ki altını çizmeden geçemeyiz. SANKO Üniversitesi'ne özellikle Prof. Dr. Güner Dağlı'ya olumlu yaklaşımlarından ve bize destek vermelerinden, iletişimi sağlayarak sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunmasından dolayı da Araştırma Görevlisi Saadet Özen'e teşekkür ediyorum'.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir de, Gaziantep'in gastronomi ve sanayi açısından marka şehir olduğunu anımsatarak, 'Fakat Gaziantep obezite açısından da büyüyen şehir. Hem gastronomi, hem de obezite şu an paralel bir şekilde önümüzde duruyor' diye konuştu.
Sporsuz hayat ve düzensiz beslenmenin sonucu olan obezitenin, günümüzde gelişmiş ve gelişme yolundaki ülkelerin en büyük sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Demir, 'Gaziantep için bu durum gastronomi kenti olduğu için daha önemli. Bu durumdan etkilenenler ise ilk sırada çocuklar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler ile sporculardır. Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak bu anlamda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu tür sempozyumların sayısının artırılması gerekir. Vatandaşlarımızın bilinçlenmesi, sağlıklı beslenme ve spora teşvik için cazip hizmetler sunmalıyız. Yeterli ve dengeli beslenme, bir sporcu için en önemli etkendir. Sağlıklı bir birey olmak için beslenme kadar hareket etmeye ve hareketli olmaya da özen göstermemiz gerekiyor. Buna Gaziantep'in, ülkemizin, herkesin ihtiyacı var' diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl 'Spor Diyetisyeni Kimdir, Güç ve Kuvvet Sporlarında Beslenme İlkelerinin Temelleri', Prof. Dr. Efsun Karabudak 'Güç ve Kuvvet Sporlarında Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme İlkelerinin Temelleri Oturum Başkanı', Doç. Dr. Tahir Hazır 'Güç ve Kuvvet Sporlarında Egzersiz Fizyolojisi', Uzm. Dr. Cahide Elif Orhan 'Sağlık Bakanlığı Temsilcisi - Akılcı İlaç Kullanımı', Prof. Dr. Ayşe Kin İşler 'Dayanıklılık Sporlarında Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme İlkelerinin Temelleri Oturum Başkanı', Prof. Dr. Nevin Aysel Güzel 'Dayanıklılık Sporlarında Egzersiz Fizyolojisi', Yrd. Doç. Dr. Neşe Toktaş 'Dayanıklılık Sporlarında Beslenme İlkelerinin Temelleri' konularında sunumlar yaptı.
Sempozyumun ikinci günü ise Prof. Dr. Nevin Aysel Güzel 'Futbolda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme İlkelerinin Temelleri Oturum Başkanı', Araştırma Görevlisi Gören Köse 'Futbolda Egzersiz Fizyolojisi', Öğretim Görevlisi Dr. Beril Köse 'Futbolda Beslenme İlkelerinin Temelleri', Diyetisyen Coşku Mutlu 'Uydu Sempozyumu Sporcu Performansını Artıran Supplementler', Doç. Dr. Tahir Hazır 'Basketbolda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme İlkelerinin Temelleri Oturum Başkanı', Prof. Dr. Ayşe Kin İşler 'Basketbolda Egzersiz Fizyolojisi', Öğretim Görevlisi Dr. Duygu Sağlam 'Basketbolda Beslenme İlkelerinin Temelleri', Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl 'Voleybolda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme İlkelerinin Temelleri Oturum Başkanı', Yrd. Doç. Dr. Nazan Koşar 'Voleybolda Egzersiz Fizyolojisi', Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk da 'Voleybolda Beslenme İlkelerinin Temelleri' konularında paylaşımda bulundu.

Farklı Spor Dallarında Egzersiz ve Beslenme Sempozyumu