Artvin'de havaların ısınmasıyla bahar aylarında başlayarak yaz aylarında yoğunluk kazanan boğa güreşleri için boğalar hazırlanmaya başlandı. 3 asırlık bir geçmişe sahip boğa güreşleri geleneğini yaşatmak için yıl içerisinde il ilçe ve köylerde 40'a yakın festival düzenlenirken boğa sahipleri de, güreşler öncesi form tutması için boğalarına günde ortalama 6 kilometre koşma ve ağır yük çekme gibi aktiviteler yaptırıyor.
Boğa sahipleri Artvin'in en büyük festivali olan ve bu yıl Ramazan Bayramı sonrası yapılması planlanan '38'nci Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali' başta olmak üzere yapılacak diğer festivaller öncesi fiyatları 30-75 bin lira arasında değişen boğalarının tüm bakımlarını yaptırmaya başladı.
Bu kapsamda Aydın'dan gelen nalbant Turgut Aydın, özel hazırlanan mekanizma ile sabitlediği boğaların ayaklarındaki ölü kısmı törpüledikten sonra nal çakma işlemi yapıyor.
Aydın'da yaklaşık 25 yıldır nalbantlık yaptığını belirten Aydın çocukluğundan beri boğa güreşlerine ilgili duyduğunu, 2010'dan sonra boğa güreşlerini izlemek ve boğaların ayaklarını nallamak için sürekli Artvin'e geldiğini söyledi.
Güreşecek boğalar için ayak bakımı ve nal çakmanın önemli olduğunu belirten Aydın, 'Burada boğaseverlerle bir dostluğumuz oldu. Bu yıl yine boğaları nallamaya geldim. Boğaların ayaklarına nal çakarken bir taraftan da ayak bakımlarını yapıyorum. Boğanın spor yaparken rahat hareket etmesi, sağlığı ve kilo alması için bu çok önemli. Boğa sahipleri boğalarını öz çocukları gibi görüp seviyor. Onların nallama esnasında zarar görmemesi için özel bir nallama makinesi yaptırdık. Bu sayede boğaların canını yakmadan rahatlıkla yatırıp nallayabiliyoruz' diye konuştu.

Erkan Keskin: 'Boğaları Nallama Ve Ayak Tırnak Bakımı Çok Önemli'
Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneği Başkanı Erkan Keskin, yaptığı açıklamada, Denizli'de boğaları nallamada kullanılan mekanizmanın aynısını yaptırarak Artvin'de hizmete sunduklarını belirtti.
Keskin, hayvan sahiplerinin, verdikleri hizmet sayesinde boğalarını festivallere daha sağlıklı hazırlandıklarına dikkati çekerek, 'Artvin Merkezde 150 civarında boğa var. Boğa sahiplerimiz Mart itibarıyla hayvanlarına günlük sporlarını yaptırıyor. Güreşler Nisan ayının ilk haftası itibariyle başlıyor. Bu nedenle de bu nallama ve ayak tırnak bakımı çok önemli' dedi.
Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivalinin en prestijli kategorisi olan 'baş boğa' kategorisinin son şampiyonu 'Noyan' isimli boğanın sahibi Ömer Faruk Yavuz boğasını evladı gibi gördüğünü vurgularken 2018 yılındaki güreşler için boğasına spor yaptırmaya başlamadan önce sağlığı ve rahatı için ayak bakımını yaptırıp, nal çaktırdığını dile getirdi.

Şampiyon boğalar için özel nalbant getirildi