Omuz ekleminin vucudun en hareketli eklemi olduğu için en çok yaralanmaya maruz kalan eklem olduğuna dikkat çeken Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları, "Özellikle günlük ve iş hayatında omuzunu ve kolunu sık kullananlarda, oturarak çalışanlarda ve ev temizliği yapan bayanlarda omuzların kötü pozisyonda sık ve tekrarlayıcı şekilde ağrılar oluşabilmektedir" dedi.

EGZERSİZLERE DİKKAT!

Omuz ağrılarının en sık nedeninin omuz kaslarında oluşan iltihabi rahatsızlıklar ve yırtıklar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, şu ifadelere yer verdi: "Bu yırtıklar yaşla birlikte eklemin yıpranması sonucu veya aşırı kullanıma bağlı olabilceği gibi düşme kırık ve çıkiklardan sonra da oluşabilir. Omuz ağrısının sık nedenleri; ise osteoartrit (kireçlenme), romatizma, tendon yırtıkları, sporla ilgili olarak yıllar süren aşırı kullanım ve omuzun kaza ile kırılması olarak sıralanabilir. Omuz kas yırtıkları kısmi yırtıklar ise fizik tedavi ve enjeksiyonlarla tedavi edilir. Yırtık tam kat ise tedavi cerrahidir. Cerrahi tedavi kapalı yöntemle yani omuz artroskopisi ile son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Tedavi edilmeyen yırtıklar genişleyerek omuzda güç kaybı ve kireçlenmeye neden olur.

Omuz ağrılarını önlemek için ise; Eller günde en az bir kez başa, enseye ve sırta konulmalı. Ağrı olan tarafın üzerine yatılmamalıdır. Otururken kollar bir destek üzerine konulmalıdır. Kollar sık sık omuz seviyesinden yukarıya kaldırılmamalıdır. Ağır yük taşınmamalıdır ve doktorunuzun önerdiği omuz egzersizleri günde 2 kez 5 defa tekrarlanmalıdır."