Hükümetin Türkiye genelinde 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için düğmeye basmasının ardından, gözler özelleştirilecek fabrikalar arasında olmayan ancak 2011 yılında üretim faaliyeti duran Çarşamba Şeker Fabrikası'na çevrildi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Çarşamba'daki fabrikanın diğer fabrikalarda bulunmayan ham şeker işleme kapasitesinden dolayı daha hacimli ve yüksek fiyatta olduğu için yatırımcı bulamama düşüncesiyle ihaleye çıkmadığını söyledi.

DERDİMİZ AKTİF HALE GETİRMEK

Geçmişte Çarşamba Şeker Fabrikası'nın ihalesinin yapıldığını ancak bu satışın iptal edildiğini hatırlatan Kurt, "Şu anda da istenen rakamlar bulunamayacağı düşüncesiyle ihaleye çıkarılmıyor. Orası devletin elinde duracak. Faaliyet noktasında da fabrikamızın ham şeker işleme kapasitesi var. Diğer fabrikalardan farklı olarak, şeker pancarından şeker işlemek dışında, şeker kamışından oluşturulan şekerin ham bir şekilde rafineri edebilecek bir fabrika. O işler için de kullanılabilir düşüncemiz var. Şekerin sadece Samsun'da değil, Türkiye genelinde arz talebiyle ilgili de bir durum var ortada. Şeker pancarı üretimi azaldı, zaten iklim şartlarından dolayı rekabet edilebilir bir pancar üretimi de olmuyordu. Ama bizim derdimiz, orayı bir şekilde aktif hale getirip mümkünse iç bölgelerden de pancarı oraya taşımak ve ham şeker kapasitesini artırarak fabrikayı çalıştırmak. Tabii bunun için de oraya talip olacak yatırımcı gerekli. Farklı yerlerle görüştük ama işin aslı netice alamadık. Statüsünün diğer fabrikalardan farklı olmasından daha farklı bir yatırımcı modeli gelebilir. Farklı şeker fabrikası sahipleriyle de görüştük ama o işe para yatıracak kimseyi bulamadık" diye konuştu.

ALTERNATİF ARIYORUZ

Gündemde Çarşamba Şeker Fabrikası için herhangi bir değişiklik olmadığını ifade eden Kurt, "Türkiye'de şeker piyasası revize edilmek istendiğinde Çarşamba mutlaka devreye alınması gereken bir yer. Ham şeker işleyeceksek biz burayı bir şekilde mutlaka kullanacağız. Aktif hale getirmek için çalışacağız. Bütün arkadaşlarımızın genel kanaati bu. Devletin çalıştırması da bir opsiyon. Önce çalıştırıp, sonra özelleştirebilir. Özelleştirme denilince farklı algılanıyor ama neticesinde kimse fabrikayı söküp götürmüyor. Çarşamba Şeker Fabrikası, ihaleye çıkan 14 şeker fabrikasından daha hacimli ve daha yüksek fiyatta. Bu yüzden ihaleye çıkarılan fabrikalar arasında değil. Alternatifleri hala arıyoruz ve açılması için uğraşıyoruz. Orası Türkiye için stratejik bir yatırımdı, yapılış gayesine uygun biçimde çalıştırılması gerekiyor. Bölgede şeker pancarı üretiminin kapasitesi var, üretim çok daha karlı olduğu için fındığa dönmüş durumda. Fabrikanın da bir şekilde çalıştırılıyor olması lazım. Özelleştirmeler bittiğinde, bu da gündeme alınacak" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER