Türkiye genelinde 14 şeker fabrikasının satış ilanına çıkmasının ardından 2011 yılından bu yana üretim yapmayan ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın akıbeti merak konusu oldu.

SATIŞ SÜRECİ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Çarşamba Şeker Fabrikası'nın da diğer fabrikalar gibi satış sürecine ilerleyen dönemde mutlaka gireceğini savunarak, "Çarşamba Şeker Fabrikası'nın sanki bu tehlikeden uzakmış gibi görmek, sadece algı yanılması ve gaflet olur" ifadelerini kullandı.

ARAZİNİN RANTI OLUŞMADI

Son yıllarda uygulanan politikaların şeker pancarının aleyhine işlediğini kaydeden Tosun, "Dünya pazarında son 2 yıldır stoklar azaldı, fiyatlar yükseldi. Tam da kazanabileceğimiz bir dönemde şeker pancarımıza üvey evlat muamelesi yapıldı. Ülkemiz nişasta bazlı şekere mahkum edildi. Yerli ve mili olmak bu mu? Çarşamba Şeker Fabrikası'nın kapısında bayrağımız dalgalanıyor ama kapalı. Koca bir fabrika orada atıl duruyor. Milli bir servet işlenmiyor. Burayı sanki bu tehlikeden uzakmış gibi görmek, sadece algı yanılması ve gaflet olur. Bugün Samsun için aynı mantık ilerleyen süreçte devam edecek. 'Çarşamba satış sürecine konulmadı' diye düşünmemek lazım. Fabrikanın aktif hale geçirilmesi veya tarımsal sürecin içerisinde girilmesinden daha çok oradaki arazinin rantı oluşturulamamasından kaynaklı. Bu süreç Samsun'un sadece askıda olduğunu gösteriyor. Bu fabrikayı işletmediklerine göre vazgeçilme süreci olduğunu zannetmiyorum. Bu süreçte hükümet şeker işçisinin mi yoksa sermayenin mi yanında tavır gösterecek onu bekleyeceğiz. Bir tarafta ülkenin menfaati, diğer tarafta sermayenin" diye konuştu.

ÜLKE TALAN EDİLİYOR

Tarımda ve tarım istihdamında artış sağlanmadığı sürece Samsun'un kazanamayacağını belirten Tosun, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Bu fabrikayı gözden çıkardılar. Bugün geldiğimiz nokta gerçeği aştı. Ülkenin gelirini düşünen yok. Üstelik bu özelleştirmeden gelen bütçeyi tarıma eklemek yerine varlık fonuna devredecekler. Gelirin Sayıştay'ca denetlenemeyen bir yere konulması dahi zaten amacın farklı olduğunu gösterir. Tarımla ilgili kaynak satılıyorsa, diğer taraftan tarıma yatırılması gerekir. Ama cari olarak eksi vermiş bir ülke, bir yandan zamlarla bir yandan da varlık fonu süreciyle resmen talan ediliyor."

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER