Asıl mesleği çocuk doktoru olan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan Türkiye'nin ilk çocuk hakları okulunu ziyaret etti. Türkiye'nin ilk ve tek çocuk hakları okulunu kurduklarını belirten Doğan, '2009 yılında belediye başkanı seçildiğimde yaptığımız ilk iş Çocuk Hakları Masası kurmak oldu. Amacımız, çocukların şikayetlerini taleplerini direk tarafımıza iletmeleriydi. Çocuklar telefonla, mektup yazarak bizimle iletişim kurarak istek ve şikayetlerini iletmeye başladılar. Öylesine çok ve önemli şikâyetler gelmeye başladı ki bunun üzerine Çocuk Hakları Okulu'nu kurduk. Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesine imza atan bir ülke olarak 4 yıldır çocuklara bu okulda haklarını öğretiyoruz' diye konuştu.
Okulda anne babanın bile bilmediği olaylara müdahale edildiğini vurgulayan Başkan Doğan, 'Çocukların haklarının neler olduğunu, nelere dikkat etmeleri gerektiğini hatta anne babaların dahi bilemediği bazı istismarları bu eğitimler sırasında tespit ediyoruz. Çocuk Hakları Masamızda binden fazla dosya var. Toplum Destekli Polisimizle birlikte gerektiğinde çocuklarımızla çok farklı alıştırmalar yapıyoruz. Bazen anne ve babasının bile haberi olmaması gereken taleplere müdahale ediyoruz. Okulumuza yapılan başvurularda çocuğu ruhsal, fiziksel olarak etkileyen olaylarla karşılaşıyoruz. Belediyemiz bünyesinde çocuk psikoloğumuz, sosyal hizmet uzmanımız, sosyoloğumuz ve Aile Danışmanlık Merkezimiz var. Uzmanlarımız tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından gerektiğinde çocukların aileleri ve öğretmenleriyle diyalog kuruyoruz' dedi.
20 binden fazla çocuğa haklarının öğretildiğine dikkat çeken Başkan Doğan, 'Çocuğun söyleyemediği olayları da çocuk hakları masamız ve okulumuz yoluyla tespit ediyoruz. İstismarlara karşı en ağır hukuki yaptırımlar olmalı, çocukların da bunlardan korunmasını bilmesi lazım. Çocuk Hakları Okulumuz aracılığı ile 20 binden fazla çocuğa haklarını, istismarının ne olduğunu ve kendilerini nasıl koruyabileceklerini öğrettik. Anaokulu öğretmenlerini eğitiyor ve anaokulu öğrencilerine de istismarın neler olabileceğini sade ve yalın bir dille anlatıyoruz. Çocuklara istismar konusunda her şeyi öğretiyoruz. Bunu da çocukların güven duygularını ve psikolojilerini bozmadan yapıyoruz' ifadeleri kullandı.
Başkan Doğan, çocuk hakları masası ve okulun bütün belediyelerde olması gerektiğini de ifade ederek, 'Çocuklara yönelik çalışmaları emniyetle, üniversitemizin çocuk psikiyatrisiyle, Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüzle, Baromuzla birlikte ortaklaşa yapıyoruz. Çocuklarımıza haklarını, istismara karşı korunma yollarını öğretirken bu kesimlerin de varlığını onlara anlatıyoruz' dedi.
Çocukların kullanıldığı ve kullanılabileceği her alanda uygulamaların aratılması gerektiğine değinen Başkan Doğan, 'Türkiye'mizin ve yarınlarımızın sahibi olacak yavrularımızın ruhsal ve bedensel sağlıklarını korumak bizim asli görevimizdir. Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesine imza atan ülkemizin bu görevi harfiyen yerine getirmesi gerekir. Bizler bu konuda gerekli hassasiyeti gösteren bir toplumuz. Çocuk haklarıyla ilgili konularda sadece olayı cinsel istismarı değil, diğer istismar yollarını da engellemek gerekmektedir. Unutulmamalı ki çocuğa şiddet, çocuk işçiliği, çocuk haklarının kullanılmasını engellemek de bir istismardır. Toplumun bilinçlendirilmesi, bu konulara dikkatinin çekilmesi, hukuki ve sosyal yönden yaptırımların oluşması çocuklarımızın güçlü bireyler olmasını sağlayacaklar. Çocuk istismarına karşı cezalar arttırılmalıdır' diye konuştu.

Başkan Doğan, “Çocuk istismarına en ağır ceza verilmeli”