Geçtiğimiz günlerde Trabzon'un Akçaabat İlçesi Ağaçlı Mahallesi'nde 1 kişinin ölümü, 80 kişinin de hastanelere başvurması ile sonuçlanan şarbon vakasıyla ilgili yapılan çalışmada hayvanlardan kan örneği alınarak, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne getirilmişti. Bölgede yaşanan şarbon paniği hakkında konuşan Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, bu tip hayvan hastalıklarının her bölgede belirli dönemlerde ortaya çıkabileceğini belirtti.

SAMSUN'DA VAKA YOK

Trabzon'da ortaya çıkan şarbon vakasının ardından bir kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Çetinkaya, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin, olay yerinde araştırma yaptığını ve gerekli numuneleri aldığını belirtti. Çetinkaya, "İlgili birimlerden aldığımız bilgilere göre, şu an ilimizde şarbon vakası yok. Şarbon hastalığı özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanlarda görülür. Deri ya da mukoza yoluyla, insanlara da bulaşır. İnsandan insana bulaşması söz konusu değil. Etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra hastalık ortaya çıkar. Bu hastalığa herkes yakalanabilir, ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri-yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma riski daha yüksek' ifadelerini kullandı.

YAKILARAK İMHA EDİLMELİ

Şarbon tedavisinde antibiyotiklerin kullanıldığını kaydeden Başkan Çetinkaya, birçok antibiyotiğin şarbon bakterisini yok edebileceğini vurguladı. Tedavinin başarılı olması için en kısa sürede tedaviye başlanılması gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, 'Şarbon mikrobu, toprakta yıllar boyunca kalabilir. Şarbon hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanlar için kullanılan şarbon aşısı yapılmalı. Ayrıca riskli bölgelerde hayvanlarla temas etmekten kaçınmak, etini yememek hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli ve yüzülmemeli. Bu hayvanlar yakılarak imha edilmeli veya 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak, üzerine sönmemiş kireç dökülüp gömülmeli. Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıkları ve gübre gibi bulaşık materyalleri yakılarak imha edilmeli' şeklinde konuştu.

250'YE YAKIN HASTALIK VAR

Çetinkaya, hayvanlarda 250'ye yakın hastalığın görülebileceğini dile getirerek, bu hastalıkların belirli dönemlerde ortaya çıkabileceğini aktardı. Çetinkaya, 'Hastalık görülecek ki, önlem alınsın. Mutlaka bir hastalık mikrobu yayılır ancak erken alınan gerekli önlemlerle bu hastalıkların önüne geçilir. Sadece bölgemizde şarbon vakası görülmüyor, belirli dönemlerde bu tip hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Hayvanın olduğu her bölgede bu risk var, bu nedenle hayvanların yıllık aşıları mutlaka yaptırılmalı' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL