700 bin hektarın üzerinde üretim alanı bulunmasına rağmen, son yılların ortalaması ile yılda 600-650 bin ton civarında kabuklu fındık üretilebilen Türkiye'de, giderek düşen verim ile birlikte kaliteyi arttırmak için gösterilen çabaların başında bilinçli ve tekniğine uygun budama yapılması geliyor.

5 BİN ÜRETİCİYE EĞİTİM

Özellikle fındığın ana üretim bölgesi olan Ünye'nin doğusunda kalan kısımda dekar başına ortalama verimin 70 kilogram civarlarına kadar inmesi üzerine sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından başlatılan iyi tarım uygulamaları içinde tekniğine uygun budamaya öncelik tanınıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleri, bazı ziraat odaları, ticaret borsaları, büyükşehir belediyelerinin yanı sıra Fındık Tanıtım Grubu, İhracatçı Birlikleri ile Ferrero gibi özel kuruluşlar tarafından son 3 yılda bilinçli budayıcı yetiştirmek üzere sertifikalı kurslar düzenlendi. Bu kurslarda yaklaşık 5 bine yakın üretici atadan kalma usullerin yerine tekniğine uygun verim ile kaliteyi arttıran fındık budamasını öğrenip, hem kendilerine ait bahçeleri, hem de ücreti karşılığında talep eden üreticilerin bahçelerini budadı.

YÜZDE 60 VERİM ARTIŞI

Budama konusunda kurslarda öğretici-uzman olarak görev alan Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, "Budama gerektiği gibi yapılsın, fındıkta yüzde 30-40'dan çok daha fazla verim artışı sağlanır. Bu artış oranı, budama ile birlikte hastalık ve zararlılarla da bilinçli mücadele yapıldığında yüzde 60'a kadar çıkabilmektedir" dedi.