Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) alt komisyonunda Çarşamba Şeker Fabrikası'nın çalıştırılmamasını ve Türkiye genelinde şeker fabrikalarının özelleştirilmesini eleştirdi.

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Çarşamba Şeker Fabrikası'nın, Türkiye'de bulunan diğer şeker fabrikaları arasında son ve modern donanıma sahip olduğunu ifade eden Zeybek, "Fabrikanın çalıştırılmaması sonucunda kurulu bulunan makine, donanımlar paslanıyor ve işlevini kaybediyor. Milli servetimiz durduğu yerde çürüyor, değer kaybediyor. Teknolojik ve yapısal olarak eski işletmelerin çalıştırılması yanında, teknolojik ve yapısal olarak modern olan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın çalıştırılmamasına bir anlam vermek mümkün değil" dedi.

RANT İŞTAHI MI KABARDI?

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yerine modernize edilmesi gerektiğini belirten Zeybek, "Nişasta bazlı şeker ve ürünleri piyasaya ucuz sunulabilir fakat şeker pancarı şekerinde bulacağımız kaliteyi bulmamız mümkün değil. Nişasta bazlı şekerin, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Bu yüzden şeker fabrikalarımız şeker pancarından şeker üretmeye devam etmeli. Halk sağlığı her türlü gelirden önemli. Öte yandan şeker fabrikalarının yapı ve arsalarının şehirlerin en gözde yerlerinde bu durum özellikle bazı kesimlerin rant iştahını kabartmış olabilir" ifadelerini kullandı.

EKONOMİK VE SOSYAL ZARAR

Şeker pancarı ve şekerin milli bir ürün olduğunu, bu sebeple özelleştirmelerin doğru olmadığını vurgulayarak şeker pancarının aynı zamanda istihdamda da önemli rolü olduğunu söyledi. Zeybek, "Şeker fabrikalarının özelleşmesi ile binlerce çiftçi, tarım emekçisi işinden, aşından olacak. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine toplumun bütün kesimleri ortak duruş sergilemeli ve bu işi durdurmalı. Şeker pancarı üreticilerini üretimden uzaklaştırılması durumunda ülkemize ekonomik ve sosyal zararlar verecek. Birçok Avrupa ülkesinde yasaklanan, en büyük üretici ABD'de kotası düşürülen Nişasta Bazlı Şeker (NBS) kotası 2014-2015 pazarlama yılında Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 30 artırıldı. Böylelikle halkın sağlığı ile oynanıyor. Tekelci şirketlerin kontrolünde şeker pancarına konan kotalara AKP hükümeti boyun eğmiş durumda. Şeker pancarına kota uygulayan hükümeti nişasta bazlı şeker tüketiminde kota artırımıyla kimlerle iş birliği yaptığını açıklamalı" sözlerini kaydetti.