Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (TÜRK PDR DER) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, son dönemde yaşanan çocuk istismarı vakalarının toplumda güvensizliğe yol açtığını söyledi. Okullarda psikolojik danışman ve rehberlik öğretmenlerinin istismar vakalarının tespitinde çok önemli bir yerde durduğunu kaydeden Özat, velilere de uyarılarda bulundu.

SAMSUN'DA 230 VAKA

Samsun'da geçen yıl 230 çocuk istismar vakası ihbar edildiğini söyleyen belirten Özat, "İstismarların yüzde 90'ı okullarda rehberlik görevlileri tarafından tespit ediliyor. Çünkü biz öğrencilerimizde yaşanan farklılıkları sınıf içindeki durumlarını gözlemleyebiliyoruz. Hatta ilkokul ve ortaokullarda, 'Mahremiyet' konulu bilinçlendirme eğitimleri veriliyor. Çocuğa mahrem bölgeleri ve temas sınırları anlatılıyor. Bu eğitimlerden sonra da mutlaka birkaç çocuk öğretmeniyle yaşadıklarını paylaşabiliyor. Bu vakalar özel bir çalışma gerektirir. Çünkü istismarın tespiti psikolojik bir süreç. Terapötik iletişim sağlanmak zorunda olduğu için uzmanlığa ihtiyaç var. Fakat ihbar noktasında biz de tıkandık. Okullarda psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenlerinin bu noktada yetkileri artırılmalı. İstismar bildiren meslektaşlarımız tehdide ve baskıya uğrayabiliyorlar. Yasalar cezada, korumada yetersiz. İşlem sürecindeki yönergelerde de yetersiz" diye konuştu.

ANNE BABALAR KAYGILI

Velilere de tavsiyelerde bulunan Özat, "İstismara uğrayan çocuk genellikle psikolojik etkilerini mutlaka yansıtır. Ya aniden içine kapanır, yalnız kalmaktan korkar ya da hırçın olabilir. Aileler çocuğun üzerine gitmek ve neler olduğunu baskılayıcı şekilde öğrenmek yerine şüphe duyduklarında mutlaka bir pedagoga veya okullarındaki rehberlik servisleriyle iletişime geçmeliler. Son dönemde toplumda infial yaratan olayların, toplumun yapısını zedelediğini düşünüyorum. Üstelik anne babaların da kaygı durumları çok yüksek. En son Adana'da yaşanan üzücü olay, toplumumuzun birbirine güvenini etkiliyor. Tanımadığımız her insanı çocuk istismarcısı sanabiliyoruz ama bu toplumumuz için sağlıklı bir ruh hali değil. 3 yaşındaki çocuğa böyle bir şeyi yapan canavar bir adamdır. Bunu bütün topluma mal etmek doğru değil" dedi.

Zerrin SOMUNCU