Dakka'da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Bangladeş Turizm ve Kültür Bakanlığı, Dakka Ulusal Sanat Akademisinin Allama Rumi Topluluğu ve Hatkhola Vakfının işbirliğiyle düzenlenen 2'nci uluslararası Sufi Festivali bu sene Dakka'da yer aldı.
İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Sufi Festivali çerçevesinde, Dakka'da bir Mevlevi töreni icra etti. Cuma günü başladığı Sufi Festivalin 2'nci günde dün Bangladeş başta olmak üzere Hindistan ve Türkiye'den katılan şarkıcıları sufi şarkıları seslendirdi. Türkiye'den festivale katılan ekib ise, dün akşam sema gösterisi ile sahneye çıktı. Yaptığı sema gösterisi yerli ve diğer ülkelerden gelen ziyaretçilerin büyük ilgi kazandı.

'Sufizm dünya üzerine Allah sevgisinin bir mesajıdır'
Cuma günü festivalin açılış töreninde konuşan Bangladeşe'te Türkiye Büyükelçisi Devrim Öztürk, Mevlana Rumi felsefesinin önemine değindi.
Öztürk, 'Sufizm dünya üzerine Allah sevgisinin bir mesajıdır. Bu Evrensel bir sevgidir. Bangladeş'te düzenlenen bu 2'nci Sufi Festivaldir, ancak bu festival tüm dünya Müslümanların ortak bir festivalidir ve yıllardır düzenlenen bir festivaldir. Bu festival Bangladeş ve Türkiye arasında yapılan işbirliğin de bir örneğidir. Ayrıca, budan sonra Türkiye ve Bangladeş halkı arasında güçlü bir ilişki olacağını da umuyorum. Bildiğim kadarıyla festivale Türkiye takımının bu ilk katılım oldu. Bu nedenle böyle güzel bir festivalde takımımızın yer alması bize gerçekten mutlu etti. Türkiye takımı festivalde Mevlana'nın sema gösterisi yapacaktır. Sufizm ile ilgili Türkiye ve Bangladeş'te halkın yorumları biraz farklı olabilir ancak ana mesajı ise sevgi, birliği ve tek Allah dır. Umarız islam dünyasının bu zor zamanında Müslümanların bir araya gelmesi gerekirken sufizm mesajımız dünyamıza barış, uyum ve hoşgörü getirecek ve dünyanın dört bir yanına ulaşacaktır ' dedi.
Festivali organize edenlerden birisi olan Allama Rumi Topluluğu Bangladeşli Danışmanı Syed Rezaul Karim ise, 'Aslında bu festival bir yıl önce başlatıldı. Geçen sene Chittagong'da yapıldı ve bu kez Dakka'da yapıyoruz. Mevlana Rumi, dünyanın her yerde olduğu gibi Bangladeş'te de çok popülerdir. Biz medres, okul veya üniversitede okurken Mevlana'yı tanıdık. Mevlana'nın dünyaya verdiği mesajlar sayesinde hala insanların kalbinde yaşıyor ve yaşayacaktır. Bangladeş'te Mevlana Rumi'nin mesajları daha çok önemle yayılmalı. Çünkü burada da köktenci güçler başlarını kaldırmaya ve toplumda istikrarı bozmaya çalışmaktadır. Mevlana Rumi'nin sufi eserlerinde çok önemli olan tolerans mesajı ve uyum mesajıdır. Sema Mevlana Rumi tarafından tanıtıldı. Bu melodiyi, bu korkuların hareketi üzerine göksel bir atmosferden türettiğini açıkladı' şeklinde konuştu.
Hatkhola Vakfı Genel Sekreteri ve Koordinatör Yusuf Muhammed, 2'nci Sufi Festival ile ilgili konuşurken, 'Sufi Festivali, çağdaş dünyada intihar, uyuşmazlık, Müslüman ve gayrimüslimlerin arasında anlaşmazlıkları ve bu şiddeti ortadan kaldırmak için düzenliyoruz' diyerek, konuşmasını bu sözleriyle devam etti; 'Müzik zihnimizi arındırır. Sufi müziğin pratiği ve yayınlaması için Sufi festivalini organize ettik. Buraya gelen ziyaretçiler, Mevlana ile ilgili bilgilerini geliştiriyorlar. Ayrıca, yerel ve yabancı sanatçılar arasındaki kültürel etkileşim bu festival vasıtasıyla gerçekleştirilecektir.'

Mevlana’nın mesajı Türkiye’den Bangladeş’e