Başkent Bakü'de Hocalı Katliamı'nın 26. yıl dönümünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bakanlar, milletvekilleri ile birlikte çok sayıda bürokrat Hocalı anıtını ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Aliyev törende anıt önüne çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Başbakan Artur Rasizade, Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, Aliyev'in eşi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva anıta gül bırakırken hükümet, askeri yöneticiler de törende hazır bulundu.
Resmi törenin ardından binlerce Azerbaycanlı, Ermenilerin katlettiği 613 kişiyi anmak ve saygı duruşunda bulunmak için Hocalı Anıtı'na akın etti. Büyükelçilik çalışanlarıyla birlikte Hocalı Abidesi'ni ziyaret eden Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral '26 yıldır Azerbaycan halkı 613 kardeşinin acısıyla yaşıyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Azerbaycan halkının bu acılı gününde yanında olmaya devam edeceğiz. Bu yaşananlar sadece Azerbaycan'ı değil, bütün Türk milletini hedef alan çok alçakça bir saldırıdır. Bu cinayeti gerçekleştirenlerin artık adalet önüne çıkıp hesap verme vakti çoktan gelip geçmiştir. Bu çığlığımızı her sene daha da yüksek sesle duyurarak, Hocalı'ya adaletin gelmesi için elimizden gelen çabayı harcamaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
Hocalı Katliamı'nın şahidi sakini Fatma İsmayılova, 'Hocalı Katliamı'nın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen bu konuda konuşmak bizim için çok zor. Biz o günleri hala yaşıyoruz. Biz orada öyle şeyler gördük ki, dilimizle söylemeyiz. Biz çok facialar gördük. Küçük çocukları düşünmeden katlettiler, yaşlı, gence demeden herkesi öldürdüler. O gecede 17 akrabamı kaybettim. 24 yaşında polis kardeşimi Ermenilerden kaçmak için insanlara yardım ederken esir aldılar. Bugüne kadar kardeşimden hiçbir haber alamıyoruz' dedi.
Katliamdan kurtulan Roza Feteliyeva, 'O gece herkes kendi evindeydi. Hiç kimse böyle bir olayın yaşana bileceğine inanmıyordu. Ermeniler, Rus askerlerinin yardımıyla ağır silahlarla Hocalı'ya saldırdı. İnsanlar korunmak üçün Hocalı'da kuyular kazmıştı. Yaşlılar ve çocuklar o kuyularda gizleniyordu. O gece, o kuyular bizim yaşlılarımızın ve çocuklarımızın mezarı oldu. Gençlerimiz yaşlıları ve çocukları Gargar çayından diğer tarafa kaçmalarına yardım etmek için gitmişlerdi. Ermeniler Azerbaycan'ca 'Gelin size yardım edeceğiz' diyerek onları esir aldılar' diye konuştu.

Hocalı Katliamı
26 Şubat 1992 tarihinde Rusya'nın desteğini alan Ermeni güçleri, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'ndeki Hocalı kasabasında Azerbaycanlı sivilleri toplu şekilde katletmişti. Hocalı'da 106'sı kadın ve 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledilirken, 150 kişi kaybolmuş, 487 kişi de ağır yaralanmıştı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemelerde ise insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu ve başlarının kesildiği ortaya çıkmıştı.

Azerbaycan Hocalı Katliamı’nı 26. yıl dönümünde anıyor