Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, referandum çalışmalarına Kavak, Alaçam ve Atakum'da düzenlediği esnaf ziyaretleri ile devam etti.

Anayasa değişikliğini anlatan yetkililerin referandumda evet çıkması durumunda yeni devlet kuracaklarını açıkladığını savunan Zeybek, "TC' ibaresini kamu kurumlarından kaldıran anlayış, Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak mı istiyor? Bu anlayışın gerçek düşüncesi Cumhuriyet dönemi kazanımları halkın elinden almak ve Atatürk devrimlerini tasfiye etmektir. Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen partili cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tanımlaması tam anlamıyla rejim değişikliğidir" dedi.

BÜTÜN DÜZENLEME TEK KİŞİ İÇİN

"Anayasa değişikliği kabul görürse parlamenter sistem yok olacaktır. Yıllardır emek verdiğimiz demokrasi geçmişimiz ortadan kalkacaktır" diyen Zeybek, "Anayasa değişikliği ile kuvvetler birliğini tek kişinin emrinde toplamaktadır. Tek kişi TBMM'yi yenileme yetkisi ile baskı altına alacaktır. Böylece yürütme, yasama ve yargı yetkileri tek kişide toplanırken, hiçbir denetim ve denge mekanizması konulmamıştır. Böyle bir yönetim biçimi dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde yok" ifadelerine yer verdi.

BÖLÜNMEYİ HIZLANDIRIR

Zeybek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "80 milyon Türkiye Cumhuriyeti yurttaşını bir arada tutmanın yolu demokratik kurallarla ortak aklı egemen kılmaktır. Tek kişiye her türlü güvenceyi sağlamak yerine, 80 milyon vatandaşı ve onların gelecek nesillerini güvence altına almak için parti ayırımı yapmadan bütün yurttaşları hayır tercihini kullanmaya davet ediyorum."