KESK'e bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Şube Sekreteri Erdem Avcı, şeker fabrikalarının satılması ile ilgili olarak Eğitim-Sen Toplantı Salonu'nda basın açıklamasında bulundu.

YERLİ ÜRETİME DARBE VURDU

Açıklamasında yapılan özelleştirmeleri eleştiren Avcı, "AKP hükümetinin son 15 yılda yaptığı özelleştirmeler ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektörlerinde yapılan özelleştirmeler de ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurdu. 1986'dan beri tarımsal ürün alanında Türkiye'de faaliyet gösteren ve gıda sektöründe tartışmasız tekellerden biri olan ABD merkezli Cargill firması, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) üzerine çalışmaları ile bilinmektedir. Bu firma, şeker endüstrisinin değişmesi gerektiğini savunmuştur" dedi.

İŞÇİ HAKLARININ GASPI

Yapılacak satışın işçi haklarını gasp edeceğini öne süren Avcı, "ÖİB'den yapılan duyuruya göre işçilere diğer kamu kurumlarına geçme imkanı tanınacağı belirtiliyor. Ancak geçmişteki yaşanan tecrübeler göstermiştir ki özelleştirmeler yanlızca işsizlik ve yoksulluk getiriyor. Bu güne kadar özelleştirmelerde; Sümerbank'ta, Et Balık'ta, TEKEL'de ve diğer özelleştirmelerde de aynı durumu yaşadık. Bu kez de şeker fabrikalarında çalışan binlerce işçi sokağa atılacak ve aileleri perişan edilecektir. Özelleştirilecek fabrikalarda bugün çalışmakta olan 4 bin 410 işçi ve memur, özelleştirme sonrasında önemli hak kayıplarına uğrayacaktır" diye konuştu.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Özelleştirmelere karşı tavırlarının yıllardır bilindiğini ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sendikamızın örgütlü olduğu işkollarından olan şeker sektöründe yapılmak istenen talan ve yağmaya karşı kararlı mücadelemizi süreceğini kamuoyuna duyururuz. Emekçilerin on yıllardır alın teriyle yaşattığı şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmeli, şeker pancarından şeker üretilmeye devam edilmelidir."

Barış BUDANOĞLU