Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) satın aldığı 138 bin ton kabuklu fındığı 12 lira 50 kuruştan satışa çıkardığını açıkladı. TMO'nun satış kararını değerlendiren CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, rekolte belli olmadan böyle bir kararın alınmasının sakıncalı olduğunu belirterek, kademeli satış önerisinde bulundu.

TMO ELİNİ ZAYIFLATIYOR

TMO'nun, piyasayı organize etmesi gereken bir kurum olduğunu vurgulayan Milletvekili Tekin, geçen seneki fındık alımının sebebinin bu olduğunu hatırlattı. Tekin, 'Şimdi TMO en kaliteli fındığı 12 lirada satışa çıkarıyor. Bizim Samsun fındığının ise bu piyasada edeceği en fazla 11 lira. Bunu da bir yana kolayım şu an rekolte belli değil. TMO elindeki fındığı satarak, sadece elini zayıflatıyor, aslında kademeli satış yapmalı. Tamamını değil de '50 bin ton satıyorum, 20 gün sonra bir 50 ton daha satacağım, sonra ise kalanını satacağım' demeli, işte o zaman piyasayı organize eder' şeklinde konuştu.

SANKİ DIŞARINDAN ALIM TEKLİFİ VAR

Şu anda rekoltenin ne olacağının belli olmadığına dikkat çeken Tekin, 'Üstelik kış bu sene Karadeniz Bölgesi'ne gelmedi. Bundan sonraki süreçte bir kar veya zirai don olursa fındık kritik bir tehlikeye düşer ve rekolte de çok az olabilir. Bu kez TMO'nun elinde fındık kalmayacak, dolayısıyla bu piyasayı kontrol değil kendi elini zayıflatmak. Sanki dışarından bir alım teklifi var ve TMO da cevap veriyor. Kademeli satış yapılmalı, bu satış adrese dayalı gibi. Böyle olduğu için fındığın satışı fındıkçının satışına dönüşüyor' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL/ Özel haber