Bandırma Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası ve Bandırma Belediyesi'nin katkıları ile Kilis'in Erbeyli ilçesine gönderilecek olan 1000 paket helva Bandırma'dan yola çıktı. Afrin'e yola çıkan bu 100 yıllık lezzetin arkasında ise asırlık bir gurur ve başarı öyküsü var. 1900'lü yılların başlarında Bulgaristan'dan göç eden bir ailenin çocuğu olan ve Çanakkale Savaşı'nda gazilik unvanı alarak Bandırma'ya yerleşen Hasan Çavuş'un meşhur helvasının 101 yıllık tarihi ibretlik ayrıntılara sahip.
1. Dünya Savaşı yıllarının oluşturduğu yokluk ve kıtlık günlerinde çok büyük özverilerle, küçük bir barakada mesleğini sürdüren Helvacı Hasan Çavuş'un o yıllarda ülkede şeker kıtlığı olduğu için helvalarını üzüm pekmezi ile yaptığını anlatan 4. kuşak torunu Serkan Argüden, dedesinin ve helvanın tarihçesini İHA'ya anlattı.
Argüden, 'Hasan Çavuş'un Fatma Hanım ile evliliğinden Mehmet, Hakkı ve Sıtkı isimlerinde üç oğlu olmuş. Mehmet ve Hakkı kardeşler babaları ile birlikte helvacılık işini sürdürmüşler. Dedem Hasan Çavuş 1960 yılında vefat etmiş. Bugün ise mesleği yürütmekte olan üçüncü kuşak Yekta Argüden 1917 yılını firmalarının kuruluş yılı olarak kabul ediyor. 1917'de başlayıp bölgemizde ve ülkemizin bir çok yöresinde tanınan Hasan Çavuş Helvacısı tescilli bir marka haline geldi. Hizmetimizi bundan sonraki kuşaklarımızda da aynı meslek ahlakı içinde sürdüreceğiz' dedi.
Öte yandan bin paket helva, termal içlik, atlet ve çoraptan oluşan malzemeler belediye önünde düzenlenen törenin ardından yola çıktı.

(Özel Haber) Çanakkale gazisinin 101 yıllık helvası Afrin aslanlarına gitti