Haber Medya Grubu ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliği ile üniversitede verilen bilginin iş dünyasındaki karşılığı üzerine düşüncelerin tartışıldığı, Haberaks TV Genel Yayın Müdürü Sinan Sallabaş'ın sunduğu İş'te Samsun programının bu haftaki konukları Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenocak ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Karaca oldu. Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen programda, öğrencilerin sorularına Şenocak ve Karaca cevap verdi.

İLK 500'DEYİZ

Borsan Grup hakkındaki sorulara cevap veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şenocak, ülke ekonomisinin kırılgan olduğu kriz dönemlerinde bundan etkilenmeyen bir yapı oluşturduklarını belirterek, "Borsan Grup, 17 şirketten oluşan bir topluluk. Sanayi, sağlık, inşaat, mobilya ve medya sektöründe varlık gösteriyoruz. 75 ülkeye ihracat yapıyoruz, bu ülkelerin 25'inde ise pazar payımız yüksek. 2017'de İtalya'da daha önce kurulmuş, nitelikli kablolar üreten bir şirketi satın aldık. Bölgenin 265 yataklı uluslararası hastanesini yönetiyoruz. Cirosal anlamda Türkiye'de ilk 500'deyiz" şeklinde konuştu.

KIRGIZİSTAN'IN EN BÜYÜK PROJESİ

Borsan bünyesindeki Borkonut'un uluslararası arenada önemli projeler yaptığını belirten Şenocak, "Cumhuriyet döneminde tarımla kalkınma modeli mevcutken, 2002'den itibaren konut sektöründe hamleler yapıldı. Sanayi ve teknoloji konusunda ise özellikle son 2 yıldır dönüşümler yapılıyor. Kırgızistan'ın en büyük konut projesini yaptık. Konut alanında güzel hamleler atılmaya devam ediyor, biz de bu doğrultuda ilerliyoruz" sözlerini kaydetti.

SOSYAL İLİŞKİLER ÖNEMLİ

Teorik eğitimle pratik arasında büyük fark olduğunu söyleyen Şenocak, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Yeni mezun arkadaşları işe alırken teknik bilgilerine de bakıyoruz. Ancak sonraki süreçte, bunun yanı sıra sosyal ilişkilerine ve sorun çözme becerisindeki başarısını da değerlendiriyoruz. Staj yapan öğrencilerimize, işin bütün alanlarında görev vererek tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz. İnşaat sektöründeki gelişmeler sadece Türkiye'den bakılıp yorumlanmamalı. Dünyadaki yenilikler takip edilmeli ve uluslararası çapta hazırlanılmalı" dedi.

HABER MEDYA GÜÇLÜ KURULUŞ

Borsan bünyesinde faaliyet gösteren Haber Medya Grubu'nun güçlü bir kuruluş olduğunu belirten Şenocak, "Haber Medya olarak güçlü bir kuruluş olmak için radyo, Tv, dergi ve gazete olarak bu yola girdik. Bölgenin tek televizyonuna sahibiz, gazetemiz tiraj açısından 3. büyük bölge gazetesi. Eğitim alanında da faaliyet göstermeyi düşünüyoruz. Bütün yumurtalarımızı aynı heybeye koymayı sağlıklı bulmadığımız için farklı sektörlerde varlık gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞ SEVDAM VARDI

Hayatıyla ilgili ayrıntılar paylaşan Şenocak, "Hayatım boyunca eğitim hayatına devam etmemiş olmam keşkelerimden biri oldu. O dönemde bir an önce iş hayatına atılmak istedim, büyüklerimiz de elimizden tuttu. Çiftçi babama yardım ediyordum ancak bu meslekte gelecek göremediğim için hayata atılmak istedim, iş adamı olma sevdam vardı. O dönemde 7 aylık Almanya maceram oldu, ardından İstanbul'da akrabamın vesilesiyle sinema sektörüyle tanıştım ve Kemal Sunal'ın başrolünde olduğu Gülen Adam filminde ufak bir rolde yer aldım" diye konuştu.

YAPTIKLARIMIZ REFERANS OLMALI

OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Karaca ise öğrenciler tarafından hedefin okulu bitirmek olmaması gerektiğini söyleyerek, "Sürekli araştırmalı ve mesleğimizle ilgili gelişmeleri takip etmeliyiz. Bir yerden başlayıp adım adım ilerleyeceğiz, her yaptığımız iş bir sonrakinin referansı olmalı. Okul bitmeden eksikliklerimizi tamamlamalı ve iş hayatına hazır halde olmalıyız. Stajlar ve uygulamalar hakkıyla yapılırsa büyük katkı sağlar. Ne kadar zahmet çekilirse o kadar büyük deneyim olur" dedi.

MESLEKİ UYGULAMA PROJESİ

OMÜ olarak önemli bir proje gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Karaca, "Fakültemizde 10 bölüm var, öğrenciler son yarıyıla geldiğinde ortalamaları 3.00 üzerinde ise; Mesleki Uygulama Projesi (MUP) adı altında özel şirketlerde 3.5 ay çalışma imkanı buluyor. Ders yükünün azaltılması konusunda güncellemeler yaptık, önümüzdeki Eylül'den itibaren yeni programlar olacak" sözlerini kaydetti. Şenocak ve Karaca, programın ardından öğrencilerden bazılarıyla özel olarak görüşüp fotoğraf çektirdi.

Şükrü Berk ASKAR