Abhazya ve Gürcistan arasında Cenevre'de yürütülen barış görüşmelerinde ilerleme sağlanamazken, Abhazya tarafı, olası bir Gürcistan askeri harekatına karşı istihbarat çalışmalarına devam ediyor. Gürcistan'ın 1992 yılında Abhazya'nın başkenti Sohum'a girmesi, 1999 yılında yine Abhazya topraklarına askeri çıkarma yapma girişiminden sonra son olarak 2008 yılında hem Güney Osetya'ya hem de Abhazya sınırlarına askeri çıkarma yapmak istemiş, Rusya'nın Tiflis'e girmesiyle Gürcü ordusu Abhazya ve Güney Osetya'dan çekilmişti. Gürcistan'ın askeri hareketliliğini istihbarat çalışmalarıyla sürekli kontrol eden Abhazya, 2018 yılı içerisinde Gürcistan'ın askeri yatırım ve genişlemesiyle ilgili istihbarat çalışmasını duyurdu.

Gürcistan'ın askeri gücü artıyor
Yapılan istihbarat çalışmasının sonucuna göre, 2018 yılında Gürcistan Savunma Bakanlığı, 300 milyon dolardan fazla bir rakamı savunma bakanlığına ayırdı. Bu rakam Gürcistan'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 2,2'sini oluşturuyor. Aynı zamanda Gürcistan'ın askeri gücüne NATO'nun aktif desteği bulunuyor.

Gürcistan ordusunu Norveç, Almanya, Fransa ve ABD eğitiyor
İstihbarat çalışmasının raporuna göre NATO'nun Gürcistan ordusuna katkısının oldukça fazla olduğuna dikkat çekilerek, Şubat ayı içerisinde Norveçli askeri eğitimciler tarafından Gürcistan askerine sportif ve egzersiz eğitimler verildiği, geçtiğimiz 6 ay boyunca Fransızlar tarafından askerlere dağ ve komando eğitimi verildiği, Almanya tarafından biyolojik ve kimyasal saldırı ve koruma eğitimi ve Amerikan askeri eğitimciler tarafından çok yönlü askeri eğitimler verildiği aktarıldı.

Abhazya, Gürcistan askeri gücü hakkında istihbarat çalışmasını açıkladı