Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Yargıtay ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından Bolu'nun önemli turizm merkezlerinden olan Abant Tabiat Parkı'nda 'Orman Ceza Hukuku' sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun açılışında konuşma yapan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 2. Dünya Savaşından sonra başlayan kurulu dünya düzeninin iyi işlemediğini belirterek, 'Bu kurulu dünya düzenine karşı adalet haykıran bir devletimiz ve milletimiz var. Bunlar başımıza boşuna gelmiyor. Terör örgütlerinin her çeşidiyle bu millet karşı karşıyadır ve mücadele yapmaktadır. Ancak bu mücadelenin bedelleri olmaktadır. Dün akşam verdiğimiz gibi. Yıllarca verdiğimiz gibi. Kan kaybı yaşatmakta ama bu güzel coğrafyada bu mücadeleyi yapmak zorundayız. Hiçbir mücadele bu kadar haklı ve doğru değildir. Bugün uluslararası kuruluşlar ve devletler, birçok devletin bu terör örgütlerinin arkasında olduğunu net bir şekilde bilmekteyiz. Dün 8 şehidimizin verildiği Afrin'de oradaki silahların ABD tarafından verildiği malumdur' dedi.
'Orada yargı siyasetten arınmış değil'
Son dönemlerde Türkiye'deki yargı bağımsızlığı ile ilgili eleştirilerin olduğunu söyleyen Cirit, terör örgütü üyelerinin Türkiye'ye gönderilmemesine sert tepki göstererek, ABD, Yunanistan ve Çekya'yı eleştirdi. ABD'ye tırlarca belge gönderildiğini kaydeden Yargıtay Başkanı Cirit, 'Bilindiği gibi 15 Temmuz yıkıcı darbe girişiminin faili nerede yaşıyor? ABD'de yaşıyor. Biz onlara tırlarca belge gönderdik. Hani yargı bağımsız diyorlar ya, orada yargı siyasetten arınmış değil. Tamamen siyasetin güdümünde ve etkisinde bir yargı var orada. Yoksa, Türkiye mahkemeleri tarafından terör örgütü olarak tanınan, en son merci olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından da tasdik edilen bir olayda, bu terör başı, terörist başı 250 şehidimizin 2 bin 500'e yakın yaralımızın olduğu, gazimizin olduğu, suçüstü hali olan bir meselede sen örgüt başını buraya göndermiyorsan, bana boşu boşuna yargı bağımsızlığını anlatmasın. Avrupa da anlatmasın' şeklinde konuştu.
'Çekya ve Yunanistan 'iade etmem' diyor'
15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan askerler ve Çekya'da bulunan PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim'in iade edilmemelerinin, o ülkelerde yargının siyasetin güdümünde olduğunun en büyük ispatı olduğunu belirten Cirit, 'Burada darbe yapıyor, sivil vatandaşları öldürüyor. Ondan sonra gidiyor sınırın öbür tarafına geçiyor. İade et diyoruz. Helikopter var, helikopterle beraber geldi. Helikopteri iade ediyor, adamı iade etmiyor. Çekya gibi küçük bir devlet. Küçücük bir devlet iade etmem diyor. Bu adam, adam öldürdü. Ankara gar saldırısını yaptı. Reyhanlı saldırısını yaptı. Bunun faili olarak aranmakta. Bu konuda tereddüt mü var, bir şey mi var? Yani 'yargı bağımsız, yargı siyasetten bağımsız, Yunanistan mahkemesi siyasetten bağımsız.' Boşu boşuna anlatmasınlar. 'Çekya mahkemesi siyasetten bağımsız'. Boşu boşuna anlatmasınlar' ifadelerini kullandı.
Cirit, konuşmasında son olarak, terör örgütünün önemli üyelerinin Almanya ve Belçika'da olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
'10 bine yakın yakalama kararı olan, asıl yıkıcı ve kıyıcı olan FETÖ/PDY üyesi var. Bir o kadar da Avrupa'da yaşayan bölücü terör örgütü PKK/PYD'den var. Siz bunları terörist ilan etmiyor musunuz? PKK, Avrupa'ya göre terör örgütü değil mi? 'Evet terör örgütü' diyorlar. Niye iade etmiyorsunuz bunları? Bunlar adam öldürmüşler burada. !Bizde yargı bağımsız' diyorlar. Bırakın bunları anlatmaya gerek yok.'