Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda 'Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 100. Yılı Türkiye- Azerbaycan Müttefikliğinin Uluslararası ve Bölgesel İlişkilere Katkısı' konferansı düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, AÜ'de eğitim gören Azerbaycanlı üniversite öğrencilerinin ülkesine hizmet edeceğinin altını çizerek, Türkiye ve Azerbaycan'ın savaşlarda her zaman birbirlerine destek olduklarını kaydetti. Türkiye'de ziyaret ettiği ilk yerin Çanakkale olduğunu ifade eden İbrahim, 'Azerbaycan, durumu kötü olmasına rağmen Çanakkale Savaşı'nda Türkiye'ye asker göndermiştir. Türkiye'nin bugün bütün adımları barış üzerinedir. Azerbaycan-Türkiye müttefikliği adalet üzerine kuruludur, ayırıcı hatlar üzerinde değil barışık ve ulaştırma üzerine, işbirliği ve birlik üzerine kuruludur' dedi.

'Azerbaycan adaletin yanındadır'
Türkiye'nin Afrin'e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı hakkında da konuşan İbrahim, 'Türkiye uluslararası hukuka uygun olarak adaletli şekilde harekatı yapıyor. Türkiye diyor ki, 'Benim sınır güvenliğim tehlikededir bunu çözeceğim.' Azerbaycan her zaman adaletin yanındadır. Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'si işgal altındadır. Bugün Azerbaycan'ın Ermenistan'la ilişkilerinden söz edilemez. Eski İpek Yolu üzerinde Türkiye ile ticaretimizi sürdürüyoruz. Bu da hem Azerbaycan'ın hem de bölgenin kalkınmasını sağlıyor. Bugün Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan'ın üçlü işbirlikleri var. Türkmenistan ve diğer devletlerle de üçlü, dörtlü işbirlikleri kurmak istiyoruz. Bölgede, bölgesel güvenlik için önemli bir yer arzediyor' diye konuştu.
İbrahim, Azerbaycanlı öğrencilere her zaman kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

'KKTC'yi tanımada dengeler var'
'Azerbaycan, uluslararası hukuk bağlamında neden KKTC'yi tanımıyor?' sorusuna İbrahim, 'Bugünkü Azerbaycan'ın en önemli konusunu sordunuz. Azerbaycan'ın önemli grupları var. O gruplarda hassas dengeler var. Bizi umarım anladınız' cevabını verdi.

'Vize konusunda adım adım çalışıyoruz'
'Azerbaycan neden Türkiye'den vize istiyor?' sorusuna ise İbrahim şu cevabı verdi:
'Bu uluslararası teknik bir mevzudur. Vize ile ilgili karar vermek sadece Azerbaycan'a bağlı değil, başka devletlere bağlı. Vize serbestisi vermek için yıllardır tartışmalar oldu. O kararı vermek için bürokrasi çalışmalıdır. Biz adım adım bunun üzerinde çalışmışız. Bunun üzerinde çalışıyoruz düşünüyoruz, bu konuda karar vermek için zaman gerekli.'

'ABD'de daha çok çalışmalıyız'
'ABD'de Ermeni lobisi çok güçlü, siz Türkiye ile bu lobiyi kırmak için neler yapıyorsunuz?' sorusuna Hazar İbrahim, 'Biz önceden özel olarak ve işbirliği konusunda çok kötü çalışırdık. Aramızda işbirliği yoktu eski zamanlarda. Şimdi Azerbaycan ve Türkiye diplomatları ABD'de bir araya gelirler, 'Ermeni lobisine nasıl cevap verilmelidir' konusunda bilgi alıverişinde bulunurlar ama bu yeterli değildir. ABD'de Ermenilerin birlikleri var. Biz birlikte çalışmalıyız. İşbirliği yaparak kalitemizi daha da arttırmalıyız. ABD'de basketbol oynayan Türk basketbolcular var. Yarın bu basketbolcular ABD'de önemli bir yere geldiğinde beni mi, yoksa o basketbolcuyu mu dinleyecekler. Her nerede olursa olsun Azerbaycan'la Türkiye arasında duygusal bağ var ama biraz daha kalitemizi arttırmalıyız' yanıtını verdi.
Türkiye'de eğitimine yüksek lisans ve doktora olarak devam etmek isteyen öğrencilere burs desteği verilmesi ile ilgili de İbrahim, Azerbaycan'ın devlet programı olması halinde her şeyin daha kolay olacağını ama elçiliğe başvuran her öğrenciye destek olabileceklerini belirtti.

'Zeytin Dalı Harekatı'nda Türkiye'nin yanındayız'
Azerbaycan Milletvekili Eldar Quliyev ise, Azerbayca'nın bugün güçlü bir devlet olduğunu belirterek, her zaman yanlarında Türkiye'nin olduğunun altını çizdi. Türkiye'den başka dostları olmadığını vurgulayan Kuliyev, 'Azerbaycan'ın en büyük sorunlarından biri Karabağ'dır. Bize büyük devletler imkan vermiyor ki sorunu çözelim. Ordumuz bugün çok kudretlidir. En büyük soykırım Hocalı'da olmuştur Bir gecede çok büyük şehitler verdik. En büyük soykırım Karabağ'da Hocalı'da olmuştur. O toprağı sonunda kurtaracağız. Biliyoruz ki Türkiye her zaman yanımızda. Biz Zeytin Dalı Harekatı'nda Türkiye'nin yanındayız. O şanlı ordumuzun, Türk ordusunun teröristlerle yaptığı mücadeleyi görüyoruz. Türk ordusu teröristlere karşı galip gelecektir. Yaşasın Türk ve Azerbaycan kardeşliği' ifadelerini kullandı.
Konferansı AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, rektör yardımcıları, çok sayıda Türk ve Azeri öğrenci takip etti. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ünal ve Büyükelçi Hazar İbrahim birbirlerine karşılıklı plaket takdim etti. Azerbaycan Kültür Derneği tarafından düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere de plaketleri verildi.

Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim: "Azerbaycan-Türkiye müttefikliği adalet üzerine