Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bilgiç, Suriye'deki YPG hedeflerine yönelik saldırılara ilişkin şunları söyledi:

'Cumartesi gününden itibaren Suriye'den ülkemize yönelik saldırılar, top atışları ve tacizler neticesinde angajman kurallarını teşkil ettik ve Cumartesi günü, dün ve bugün angajman kuralları çerçevesinde misliyle bunlara karşılık verdik. Bugün Hatay bölgesinde hudut karakolumuza bir saldırı oldu. Buna biz karşılık verdik. Bizim için PYD, PKK, DAEŞ veya rejim fark etmez. Türkiye'ye herhangi bir saldırı olduğunda misliyle biz bu saldırılara karşılık veriyoruz. Cumartesi, Pazar ve bugün gerçekleştirilen bizim Suriye'ye yönelik top atışlarımız da bu çerçevede olmuştur. PYD bir terör örgütüdür. PKK'nın uzantısıdır. Kandil ile irtibat halindedir. PYD ne o bölgede ki Kürtleri ne de Suriyelileri temsil ediyor. PYD'ye yönelik angajman kuralları işletmemiz tabiatıyla PYD'ye o bölgede her istediğini yapamayacağını da göstermiş oldu. Bu hareketlerin cezasız kalmayacağını da görmüş oldular.'

ABD'YE İCAZET TEPKİSİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin 'PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz' açıklamasına ilişkin ise Bilgiç, 'Kirby'nin yapmış olduğu açıklamaya yönelik tepkimiz en üst düzeyde zaten verildi. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuya ilişkin görüşlerini açıkladı ayrıca ABD Ankara Büyükelçisini de bakanlığımıza davet ederek bu konuya ilişkin hassasiyetlerimizi ilettik. Hafta sonu ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby'nin özellikle PYD ve Türkiye'ye yönelik bir çağrısı oldu. Kirby'nin müttefiki Türkiye ile bir terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamalarını hayretle karşıladık. Türkiye'nin terörle mücadelede yaptıkları ortada. Özellikle Kandil ile bağlantısı olan PYD'ye yönelik olan politikası da bellidir. Bu politikayı ve PYD'ye yönelik beklentilerimizi de en üst seviyede ABD'li muhataplarımıza ilettik. Hal böyleyken PYD'nin özellikle Azez bölgesine saldırması da kabul edilemez. Terör örgütüyle mücadele ederken Türkiye'nin de kimseden icazet almasına gerek yoktur. Türkiye, PYD ile mücadelesine kararlılıkla devam edecektir' dedi.