Çankaya Bala Haymana Süt Üreticileri Birliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından ilk kez Ankara'da uygulanan otomatlar aracılığıyla hastalıktan ari çiğ süt satışı Türkiye için model oldu. Ankara'da başarıyla devam Türkiye'nin diğer illerine de yayılıyor. Sektörün yakından takip ettiği Ankara modeli ise Çankaya Bala Haymana Süt Üreticileri Birliği tarafından başlatılan Ankara Hastalıktan Ari Aile İşletmelerinin Sayısının Artırılması ve Çiğ Süt Satışı projesi ile yeni bir boyut kazandı.
Proje ile ilgili bilgi veren Çankaya Bala Haymana Süt Üreticileri Birliği Başkanı Celal Taşkın şu an Ankara'da 7 adet süt otomatı bulunduğunu, 1 Nisan'a kadar 20 makinenin daha Ankara'nın çeşitli noktalarına kurulacağının bilgisini verdi. Hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığı bir proje olarak adlandıran Birlik Başkanı Taşkın, çiğ sütün otomatlar ile satışının hastalıktan ari işletme sayısının artışını teşvik ettiğini dile getirdi.

En kaliteli süt Ankara'da
1 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yaparak yetiştiricilerin kaliteli sütü üretmeleri ve bu sütün kalite kaybına uğramadan tüketiciye ulaşması noktasında bir organizasyon planladıklarını belirten Taşkın, 'Proje kapsamında özellikle aile işletmesi üyelerimizin hastalıktan ari belge almasını teşvik ediyoruz. Üretilen süt kontrolümüzde. Kaliteli sütün otomatlara soğuk hava araçları ile naklini yapıyoruz. Sağımdan sonra 2 saat içinde otomatlara dağılmış oluyor. Ertesi gün satılmayan süt olursa onları iade alıyor yeni süt koyuyoruz. Şu an Türkiye'nin en kaliteli sütünü Ankaralılar tüketiyor. Otomat sayısı arttıkça Ankara toplumsal sağlık açısından önemli bir yol kat edecek' dedi.

Otomotlar yerli yapım
Başkan Taşkın, projenin yurtsever duygularla hazırlanmış bir proje olduğunu belirterek, 'Proje kapsamında süt otomatı ithal etmek yerine Türkiye'de konkura çıktık ve yerli firmaların üretmesini talep ettik. Bu ısrarımız sonuç getirdi ve Adapazarı firması şu an üretim yapıyor. Eğer biz ithal makine kullanmış olsaydık bütün Türkiye ithal makine kullanacaktı. Yerli makine kullanılıyor olması da bizim için onur verici' ifadelerini kullandı.

Ankara çiğ süt satışında rol model oldu