Sağlık-Sen'in çocuk istismarının önlenmesine yönelik hazırladığı önerilerde, toplumsal duyarlılığın artırılması ve çocuklara yönelik mahremiyet eğitimlerinin verilmesi öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Çocuk istismarının, sadece cinsel istismar boyutuyla sınırlı tutulmaması, her alandaki istismarın önlenmesi gerektiğinin ifade edildiği önerilerde, bu alanda aileden başlayarak çocuğun temas ettiği her alandaki şahıslara yönelik bir eğitim sürecinin başlatılması gerektiği kaydedildi.
Çocukların cinsel istismarının farkındalığının artırılması için çocuklarda mahremiyet duygusuna yönelik eğitim ve bilgilendirmelerin 4 yaşından itibaren verilmesi gerektiğinin vurgulandığı çalışmada, çocukların mahrem yerlerinin başkaları tarafından görülmemesi ve temas edilmemesi gerektiğinin anlatılması gerektiği dile getirildi. Fiziksel istismarın en kolay, cinsel istismarın ise en zor tespit edilen istismar olduğunun belirtildiği öneride, her iki istismarın etkisinin de uzun yıllar sürdüğü kaydedildi.
Kız ve erkek çocuklarının odalarının ayrılması, çocukların aynı yatakta yatırılmaması, mahrem bölgelerinin başkaları tarafından görülmesinin doğru olmadığının mutlaka öğretilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, çocukların kendi bedeniyle, anne-babasının ve diğer insanların bedeni arasında sınırlar olduğunun anlatılması gerektiği ifade edildi.
Çocuk ihmali ve istismarının toplumun her ferdini yakından ilgilendirdiği ve toplumsal vicdanın sinir uçlarını çok hızlı şekilde uyaran bir durum olduğunun hatırlatıldığı önerilerde, böyle bir durumla karşılaşıldığında öfke kontrolü ve süreçle başa çıkma yollarının önemli olduğu belirtildi.
Toplumsal duyarlılığı geliştirme amaçlı kamu spotlarının hazırlanmasının istendiği önerilerde, çocuklarla doğru iletişim kurulması, taleplerinin çocuk ruhuna uygun şekilde öğrenilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği kaydedildi. Çocukların bulunduğu tüm ortamların çocuk dostu ortamlar haline getirilmesi gerektiğinin vurgulandığı önerilerde bu kapsamda; tüm güvenlik önlemlerinin alınması, acil yardım çağrı sistemlerinin kurulması, çocuğun ihtiyaçlarını karşılayacak mekanizmaların hayata geçirilmesi gerektiği dile getirildi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş yaptığı açıklamada, çocuk eğitiminin sadece okullara bırakılmaması, temel eğitimin ailede verilmesi gerektiğini söyledi. İyi ve başarılı çocuğun sadece ders notları yüksek öğrenci olmadığının bilinmesi gerektiğini belirten Memiş, çocuklara ailede iyi bir eğitim verilmesi, sevgi gösterilmesi ve çocukla iyi bir iletişim kurulması gerektiğini belirtti. Memiş, çocukların ve gençlerin böyle bir olayla karşılaşmaması için toplumsal bilincin artırılmasının önemine de dikkat çekerek, 'Çocuk ihmali ve istismarı alanında mücadele için çerçeve belgeye ihtiyaç vardır. Bu konuda bir politika belgesi ya da strateji belgesi hazırlanmalı ve sonrasında her bir bakanlık ya da sektör kendi eylem planını hazırlamalıdır' ifadelerini kullandı.

Sağlık-Sen, çocuk istismarının önlenmesine yönelik öneri hazırladı