MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Celal Bayar Üniversitesi'nde '2023'e Doğru Türkiye'nin Kalkınma Perspektifi' konulu konferansa katıldı.

Konferansta küresel ekonominin ve Türkiye ekonomisinin genel görünümü hakkında bilgiler veren Usta, ekonomik hedeflere ve kırılganlıklara değinerek ekonominin performansını değerlendirdi.

DIŞ BORÇ BÜYÜK SORUN

Türkiye ekonomisinde 57. Hükümet temelli reformlar sayesinde 2007-2008 yıllarına kadar verimliliğin arttığını, 2009 sonrasında sağlanan büyümenin yüksek cari açıklarla ve dış borçla finanse edildiğini ifade eden Erhan Usta, artan dış borcun kırılganlıklara yol açtığını, enflasyon tarafında 25 yıllık mücadele sonunda sağlanan kazanımların kaybedilmeye başlandığını vurguladı.

HEDEFLERİN GERİSİNDE KALINDI

2013 yılında yayınlanan ve 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı'ndaki 2018 yılı hedeflerinin çok gerisinde kalındığını savunan Usta, "2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içinde yer alma hedefinden de uzaktayız. Bazı ekonomi kuruluşlarının yayınladığı bildirgelerde Türkiye'nin 2050 yılında bile ilk 10 ekonomi içinde yer almıyor. Bu hedefe ulaşmak için reformist yaklaşımlarda bulunulmasını gerekiyor" dedi.

ÖZGÜN TEKNOLOJİMİZİ ÜRETMELİYİZ

Usta, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Önümüzdeki 50 yılda, artan nüfus, açlık, dengesiz beslenme, artan enerji ihtiyacı, tükenen fosil yakıtlar, küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık, güvenlik, gelişen yapay zeka uygulamaları sayesinde istihdam ile bağı kopan sanayi üretim gibi bir takım önemli risklerle karşı karşıya kalacağız. Yenilenebilir enerji üretimi ve nükleer enerji, gelişmiş biyoteknoloji ve kimya sanayi ile gıda, ilaç, suyun yeniden arıtılması ve yeni su kaynakları, yeni bitkiler ve minorolojik bitki üretimi, malzeme, bilişim, tasarım teknolojileri ile savunma sanayi, silah ve mühimmat alanlarında özgün teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ancak bu sayede 21. yüzyılda hedeflerimize ulaşabiliriz. Başta okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve aşamalı bir şekilde zorunlu hale getirilmesi olmak üzere eğitim kalitesi, yüksek teknoloji tabanlı üretim, firma ölçeği, işgücü piyasası, ekonomik güvenlik ve ileri demokrasi konularında mutlaka reform yapılmalı."