Deprem gerçeğinin yaşandığı Türkiye'de kurumlar, afet zararlarının en aza indirilmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçe meydanına 'Deprem Simülasyon Tırı' yerleştirdi. Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Kandilli Rasathanesi ortaklığıyla düzenlenen etkinliğe Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve çok sayıda öğrenci katıldı. 7.4 büyüklüğünde deprem etkisi hissettiren tırda öğrenciler ve Başkan Usta depremi yaşadı. Daha önce hiç deprem yaşamamış çocuklar, deprem anını deneyimleyerek depreme ilişkin faydalı bilgiler edindi.

'Deprem korkusu olmadan yaşamayı öğrenmeliyiz
'17 Ağustos'taki depremini çocuklara yaşatmış olacağız' diyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, 'Depremle ilgili farkındalık oluşturmak, alacağımız tedbirleri çocuklarla paylaşmak önemli. Biz okullarda bunun eğitimini de veriyorduk. Okullarda çevre gönüllülerimiz var, onlar da çocuklara bu bilinci aşılıyor. Deprem anında neler yapılmalı, depremsiz bir ortamda deprem korkusu olmadan nasıl yaşamamız gerek bunları çocuklarımıza anlatıyoruz. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz, özellikle İstanbul'da olası depremler hep bekleniyor ama biz deprem korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Deprem olduğu zaman neler yapılmalı ve etkisini azaltmak için neler yapılı, ne gibi tedbirler alınmalı bunları paylaşıyoruz. Bir simülasyonla da bir deprem gerçeğini çocuklara anlatmaya çalışıyoruz. Canlı olarak çocuklarımız burada depremi görebiliyor. Her yıl Deprem Haftası'nda bunu yapıyoruz' diye konuştu.

'Daha önce hiç deprem yaşamamıştım'
Depremi ilk kez yaşayan çocuklar ise, 'Ben daha önce hiç deprem yaşamamıştım. 17 Ağustos depremini babaannemler yaşamış, hep anlatırdı. O aklıma geldi, üzüldüm. Bize anlatırlardı neler yaşamış olduklarını, farkına vardık. Ayrıca, evin içinde televizyonun duvara monteli olması gerektiğini öğrendik, yoksa deprem anında düşüp zarar verebilir' ifadelerini kullandı.

Gaziosmanpaşalı çocuklar 7.4 büyüklüğünde depremi yaşadı