Adıyaman İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, böbrek hastalığının erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesinin geciktirilebileceğini söyledi. Erdoğan Öz, ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermediğini, bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmakta olduğunu aktardı.
Erdoğan Öz, 'Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Kronik Böbrek Hastalığının gelişme riski, kadınlarda erkeklerden daha yüksek olabilmektedir. Böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Bakanlığımız ve Türk Nefroloji Derneği ile birlikte her yıl Mart ayında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl Dünya Böbrek Günü teması 'Böbrekler ve Kadın Sağlığı' olarak belirlenmiştir. Bazı böbrek hastalıkları, örneğin lupus nefropati veya böbrek enfeksiyonu (akut veya kronik piyelonefrit) genellikle kadınları etkiler. İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sık görülmekte ve gebelikte risk artmaktadır. Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede kronik böbrek hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir' dedi.
Erdoğan Öz, 'Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), septik düşük (plesantanın enfeksiyonu) ve doğum sonu kanama (doğumdan sonra major kanamalar) akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını tetikleyebilir. 8 Mart Dünya Böbrek Günü, 13. yıl dönümünde dünyadaki tüm kadınlar ve kızlar için sağlık eğitimi, sağlık ve böbrek hastalıklarının önlenmesi için uygun ve adil bir şekilde teşvik sağlamaktadır. Halkımızı, özelliklede gebe kadınlarımızı bu konuda bilinçlendirmek ve böbrek hastalıklarının önlenmesi için doğru davranışların benimsenmesi amacını taşımaktayız. Sonuç olarak, böbrek sağlığınızı korumak için aşırı kilodan kaçının, tuz tüketiminizi azaltın ve gebelik durumunda mutlaka tansiyonunuzu düzenli ölçtürün' ifadelerini kullandı.