Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın destekleri, Milli Eğitim Bakanlığının koordinasyonuyla gerçekleştirilen 'Okuma-Yazma Seferberliği' Tokat'ta da başladı. Bu kapsamda Ali Tepe Topçubağı İlkokulunda iki sınıfta okuma-yazma kursu açıldı. Okula gidemedikleri için okuma-yazma öğrenemeyen kadınlar eğitim ve öğretim çalışmalarına başladı. Kursa kızı ile birlikte gelen 2 kız çocuğu annesi 78 yaşındaki İmmihan Künbet'in ilerleyen yaşına rağmen azmiyle 'okumanın yaşı yok' dedirtti. İlk defa okula gittiğini ve ilk defa eline kalem aldığını belirten Künbet, kızını bazı nedenlerden dolayı okula gönderemediğini ifade ederek, 'Kızımın birisini okula gönderdim, diğerini gönderemedim. Köyün de adeti kötüydü yoksa bu kızımı da okula gönderirdim. Birini okuttum, birini okutamadım' dedi.

'Okuma-yazma kursu açılınca annemi de aldım okula getirdim'
5 çocuk annesi 53 yaşındaki Ayşe Yıldırım ise 'kız çocuğu okula gider mi?' diyerek okula gönderilmediğini ifade ederek, 'Okula gittim, yazıldım sildirdiler. Çok istiyordum okula gitmeyi. Kızım olursa saçını tarayıp okula göndereyim diyordum. Kızımı okula gönderdim, lisede okuyor. Okuma-yazma kursu açılınca annemi de aldım okula getirdim. O da bir şeyler öğrensin istedim. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun' diye konuştu.

'Öğretmen olmak isterdim'
Okulda açılan diğer sınıfta kursa katılanlardan 53 yaşındaki 6 çocuk annesi Makbule Akyürek ise, 'Okula geldiğim için çok mutluyum. Öğretmenler geldiler, kursa yazıldık. Eşim de yolladı ben de geldim. Okuma-yazma öğrenmek çok güzel bir duygu. Öğretmen olmak isterdim' şeklinde konuştu.
36 yaşındaki Neslihan Poyraz da en fazla adını soyadını yazabilmeyi öğrenmek istediğini ifade ederek, 'Bir yere gidiyorum ismini yaz diyorlar yazamıyorum. Nasıl bu devirde yazamıyorsun diye küçük düşüyorlar. O nedenle okuma-yazma öğrenmek istiyorum. Eşim de bu anlamda bana destekçi. 9 kardeştim, köyde yaşıyorduk. Diğer kardeşlerim okula gitti, ben gidemedim. Okuma-yazma öğrenmeyi çok istiyorum. Adımı yazayım yeter bana' şeklinde konuştu.

İki sınıfta 23 kadın okuma yazma öğreniyor
Okul Müdürü Ömer Faruk Aybek, Okuma-Yazma Seferberliği kapsamında okulun bulunduğu mahallede tespit edilen 23 kişi için iki sınıfta kurs açtıklarını söyledi. 78 yaşındaki anne ile 53 yaşındaki kızının birlikte aynı sırada okuma-yazma öğrendiklerini ifade eden Aybek, '50 yaşın üzerindekileri bir sınıfta 20-40'lı yaşlarda olanları ise başka bir sınıfta okuma-yazma öğreniyorlar' ifadelerini kullandı.