Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Fehmi Altın'ın moderatörlüğündeki programda sunum yapan Araştırmacı Yazar Sadık Müfit Bilge, Düzce Üniversitesi 'ne davet edilmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, programa ilgi gösteren herkese teşekkür etti.
Kafkasya teriminin ve Kafkas sürgününün ortaya çıkma zamanının hemen hemen aynı ana denk geldiğini belirten misafir konuşmacı, üç yüz yıl önceye kadar hem Kafkasya'da yaşayan insanların, hem de dünyanın diğer yerlerinde yaşayan insanların Kafkasya diye bir terim bilmediklerini dile getirdi. Rusya Bilimler Akademisi'nin Kafkasya diye bir terim ortaya çıkardığını söyleyen Bilge, bu terimin ortaya çıkarılış amacının bölgeye bir coğrafi isim sağlayarak hem Rus basınına hem de dünya basınına bu bölgenin Amerika kıtası gibi bomboş bir bölge olduğunu, buraların vahşi bir yer olduğunu göstermek istediklerini ifade etti.
Yapılan algı operasyonları sonrasında Rusların bu bölgeleri medenileştirme bahanesiyle burada bulunan yerli halkı sürgün etmeye başladığını katılımcılarla paylaşan Araştırmacı Yazar Sadık Müfit Bilge, 19. yüzyılda başlayan Osmanlı - Rus savaşlarında Osmanlı'nın yenilmesinin, Çerkez sürgününü hızlandırdığını belirtti. Rusların diğer milletlere göçü isteğe bağlı tutarken sadece Çerkezlere zorunlu hale getirdiğinin altını çizen Sadık Müfit Bilge, 1867 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda Muhacir Komisyonu kurularak Anadolu'ya gelenleri belirli yerlere yerleştirdiğini, Düzce'de de Sarıdere, Develi ve Muncurlu köylerinin ilk göçmen köyleri olduğunu söyledi.
Program sonunda yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Araştırmacı Yazar Sadık Müfit Bilge'ye Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Fehmi Altın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Çerkez sürgünleri ve Düzce’ye geliş hikayeleri anlatıldı