Merkez Artuklu ilçesi Fatih Ortaokulu öğrencileri gerçekleştirdikleri 'Yerine koy yok olma' projesi ile atık test kağıtlarını kalıp haline getirerek hediyelik eşyaya dönüştürdü. 8. Sınıfta okuyan 9 kız öğrencinin doğaya verilen zarara ve küresel ısınmaya dikkat çekmek için geliştirdiği projede öğrenciler doğadan özür dilediklerini ifade ederek gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak istediklerini söyledi. Projelerine bir inşaat firmasının da sponsor olmasını sağlayan ve okula görsel sanatlar sınıfı kazandıran öğrenciler şimdi de TUBİTAK Bilim Fuarı'na katılacak öğrencilere destek olmak amacıyla okul kermeslerinde satışa sunulmak üzere atık kağıtları hediyelik eşyaya dönüştürüyor. Görsel sanatlar öğretmeni Leyla Keskin, projeye başlamadan önce atık test kağıtları için kesilen ağaç sayılarını düşündüklerini ve öğrencilerle böyle bir proje hazırladıklarını ifade ederek, 'Bu fikrin ardından atık test kağıtlarını topladık, hamur haline getirdik ve kalıplar oluşturduk. Bu kalıpların içe çiçek tohumlarını ekledik ve doğaya uyumlu, çabuk yok olan organik ürünlerle hediyelik hale getirdik' dedi.
Projede yer alan öğrencilerden Esma Kıyan bu proje ile doğaya katkı sunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, 'Atık kağıtlardan doğamıza katkıda bulunduk. Geri dönüşüm kağıtlardan bitki oluşturmak bizim için çok güzel oldu' diye konuştu.

'Doğaya bir teşekkür'
Öğrencilerden Ece Açık, amaçlarının doğaya teşekkür etmek olduğunu vurgulayarak, 'Kullandığımız test kağıtlarını doğaya geri vermek, doğaya bir teşekkür aslında. O bize kağıt veriyor biz de ona çiçeklerle teşekkür etmek hem de atıkları yeniden doğaya kazandırmak istedik' ifadelerini kullandı.
Doğaya teşekkür etmenin yanında bir nevi özür de dilediklerini anlatan Meryem Çuha ise, şunları kaydetti:
'Geri dönüşüm yapmaya çalıştık. Yaklaşık 500 tohumdan fidan olacak. Doğa bize kağıt veriyor biz de bu şekilde doğadan özür dilemek istedik. Doğayı koruyalım. Geri dönüşüm yaparak doğaya ve geleceğimize sahip çıkalım.'

Mardinli öğrencilerden örnek proje