Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, seçim ittifakı ile ilgili siyasi partiler kanununda yapılan düzenlemelerin, seçim güvenliğini ortadan kaldırdığını söyledi.

DEMOKRASİYE AYKIRI

AK Parti ve MHP'nin, ittifak yasası olarak gündeme getirdiği yasal düzenlemelerin, milletin iradesini hiçe saydığını ifade eden Akcagöz, "Yapılmak istenenin ne olduğunu anlayabilmek için değişiklik öngörülen maddeleri masaya yatırmak gerekir. Aynı binada oturan insanların farklı sandıkta oy kullanabilmelerinin önü açılıyor ki bu durumun, şüpheli oy kullanımını artıracağı muhakkak. Sandık kurulu başkanları artık sadece kamu görevlilerinden oluşacak. Önceki halde, bu noktada siyasi partilere de rol verilmiş ve siyasi partilerin denetim alanı genişletilmişti. Şimdi bu kaldırılıyor ve sandıklar bütünüyle AKP siyasetinin emrine veriliyor. Sandıklarda siyasi iktidarın ağırlığının artması anlamına gelen bu düzenleme, demokrasinin temel prensiplerine aykırıdır. İki farklı oy pusulasının tek zarfa konulması düzenlemesi getirilmiştir ki; seçmene uygulanan psikolojik baskı olarak değerlendirilebilir. Cumhurbaşkanı tercihi, milletvekili tercihini etkiyebilir ve iki pusulanın aynı zarfa sokulması, seçmeni etki altında bırakmaya yöneliktir" dedi.

BAŞARAMAYACAKLAR

Akcagöz, "16 Nisan referandumunda, ciddi güven sorunu yaşadık. Seçim güvenliğinin nasıl sekteye uğradığı herkes biliyor. Mühürsüz oylar, kanuna aykırı olarak geçerli kabul edildi. Şimdi ise işaretli bile olsa pusula geçerli sayılacak ve sandık kurulunun mührü olmadan da pusula geçerli kabul edilebilecek. Bu düzenleme, sahtekarlığın önünü açıyor. Akşamdan mühürlenen pusulalar, sandık kurulu devre dışı bırakılmak suretiyle geçerli sayılacak. O zaman sandık kurulu niye var? İttifak düzenlemeleri, bütünüyle birçok hukuksuzluğu beraberinde getiriyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, başarı elde edemeyecekler. Önümüzdeki seçimler, ülkenin iç barışına, birliğine ve dirliğine atılacak bir imza olarak tarihe geçecektir" diye konuştu.