Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, meslekte 30, 40 ve 50'nci yıllarını dolduran doktorlar için tören düzenlendi. Törene Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, doktorlar ve öğrenciler katıldı.

GÖREVE HAZIRIZ

Törende söz alan Fakülte Öğrenci Temsilcisi İntern Dr. Naci Kılıçaslan, Türk doktoru olmaktan gurur duyduğunu, her zaman her yerde insan sağlığı için göreve hazır olduğunu ifade etti.

GURURLA TAŞIYORUZ

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, sağlık hizmetlerinde çeşitli sorunlar yaşandığını belirterek, "2004 yılında 18 milyar lira olan toplam sağlık harcaması, 2016'da 119 milyara liraya çıkmıştır. Ancak sağlık alanında emek veren hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları bu artışa paralel iyileşme yaşamamıştır. Yine sağlık alanında şiddet can almaya ve can yakmaya devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı, beyaz kod kayıtlarına bakıldığında her gün 31 sağlık çalışanı şiddete maruz kalmaktadır. Bunun yanı sıra gururla taşıdığımız ve asla vazgeçemeyeceğimiz 'Türk' ve 'Türkiye' ibareleri üzerindeki çeşitli girişimlerin geri çekilmesini istiyor; yetkilileri ve tüm kamuoyunu bu gelişmeler konusunda duyarlı davranmaya davet ediyoruz" dedi.

75 BİN ÖĞRENCİ VAR

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, tıp tarihi hakkında bilgi verdiği konuşmasında, "Türkiye'deki ilk Tıp Bayramı kutlaması, işgal altındaki İstanbul'da 14 Mart 1919'da yapılmıştır. O zaman Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran önderliğindeki tıp öğrencileri, bu kutlamaları işgale karşı bir direnişe dönüştürmüşlerdir. Cumhuriyet'in kurulmasından sonra 1933'te Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, İstanbul Üniversitesi'ne dahil olmuştur. Peşinden 1945 yılında Ankara Tıp, 1954 yılında da Ege Tıp Fakültesi kurulmuştur. Bugün için ülkemizde 73'ü devlet, 27'si vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 100 tıp fakültesi var. Bunlardan 84'ü aktif olarak eğitim vermektedir. Buralardaki öğrenci sayısı 75 bin, öğretim üyesi sayısı yaklaşık 13 bindir" diye konuştu.

100 MİLYARLIK SEKTÖR

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, ülkenin sağlık alanında zor dönemlerden geçtiğini belirterek, "Üniversitemizde eğitim alanında sağlık hizmet ihracatı yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon doların civarında gelirimiz var. Bunun dışında Onkoloji Hastanemiz faaliyete geçti. Özel sektörde 50-100 bin TL'ye tek seanslık bir tedavi işlemi SGK'lı hastalara hastanemizde ücretsiz uygulanabiliyor. Bunlar, ülkemizde devlet eliyle yürütülen sağlık hizmetinin nerelere geldiğinin de göstergesi. Sağlık alanımızda özellikle çalışmaları şartlarında düzenleme gerektiren ihtiyaçlar hala var. Bu ihtiyaçların da zaman içerisinde çözüleceğine inanıyoruz. Yine alternatif tıp bilimsellik dışı olarak belki tarif edildi ama hastanelerin içerisine gelmesi ve hekim kontrolünde yapılması sevindirici. Bu, yaklaşık 100 milyar dolarlık bir sektör. Bunun hekim kontrolünde olması, bilimsellik içerisinde görülmelidir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından meslekte 30, 40 ve 50'nci yıllarını dolduran doktorlara plaket takdim edildi.

Barış BUDANOĞLU