Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Duran Soyuğur, parti binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili konuşan Soyuğur, şeker pancarının sadece şeker elde edilebilen bir ürün değil, çok iyi bir münavebe bitkisi olduğunu kaydetti.
Soyuğur, 'Kars, Ağrı, Muş, Erciş ve Orta Anadolu'daki şeker fabrikaları yapılırken harekat noktası sadece ekonomik değildi. Sosyal kriterlerinde dikkate alınarak, çiftçi arpa, buğday, gibi ürünlere mahkûm olmasın, hayvancılığın ve besiciliğin önünü açsın, ürün çeşitliliği artsın, Geçimini kolay sağlasın, baba ocağı tütsün topraklar terk edilmesin yerinde doysun istenmiş. Şeker pancarı sadece şeker elde edilen bir ürün değil çok iyi bir münavebe bitkisi, toprağı nadasa bırakmadan buğday ekebiliyorsun. Bundan dolayı orta Anadolu'da verimli olmayan topraklarda, pancar imdada yetişiyor' dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerektiğini, aksine kapasitelerinin artırılması gerektiğinin altını çizen Duran Soyuğur, 'Ülke tarımı ve hayvancılığı için büyük öneme sahip olan şeker pancarı kişilerin inisiyatifine bırakılamaz. Çünkü Anadolu'da iki sanayi ürününden biri olan tütünü öldürdük. Şimdide bu özelleştirmelerle pancarı öldüreceğiz. Bu işsizliğin artması üretimin azalması göçün artması anlamına gelir.
Türkiye de pancarla geçinen 110 bin ailenin azalması demek. Satış listesindeki Ilgın Şeker fabrikası geçtiğimiz yıl 33 milyon lira kar etmiş. Kar eden şeker fabrikasının satılması değil aksine kapasitesi artırılmalı.
Şeker fabrikasının satılması Türkiye'deki nişasta bazlı şeker üreticilerinin önünü açar. Pazar alanı genişler, bu ise bilim adamlarına göre sağlığımızı riske sokar' ifadelerini kullandı.