Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındığın, Mart 2014'teki zirai don nedeniyle zarar görmesinin ardından üreticiler, tekrar sıkıntı yaşamamak için ürününü sigortalatma yoluna gitti.

Bu yıl son poliçe kabul tarihi olan 10 Mart'a kadar TARSİM bölge müdürlüklerine başvuran yaklaşık 86 bin üretici, bahçelerini olası dona karşı sigortalattı.

TARSİM'e başvuru en çok Giresun ve Ordu illerinden olurken, toplam 500 bin dekar alan poliçe karşılığında teminat altına alındı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin geçmiş yıllarda yaşadıkları sıkıntılardan dolayı daha duyarlı hale gelmeye başladığını söyledi.

Değişen iklim şartları ve artan doğal riskler nedeniyle fındık üreticisinin tarım sigortasına ilgisinin devam ettiğini belirten Soydan, fındık üreticilerinin bu yönde bilinçlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Doğal afetler sonucu ürünü zarar gören fındık üreticilerinin sigorta sayesinde zararını en aza indirdiğine işaret eden Soydan, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıllarda başta Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon olmak üzere Karadeniz Bölgesi genelinde etkili olan don, dolu, fırtına, heyelan olayları sonucu fındık ciddi boyutlarda zarar gördü. Açıkçası tarımsal üretimlerinin kesintiye uğramaması ve gelir kayıpları yaşanmaması amacıyla giderek bilinçlenen fındık üreticileri son yıllarda tarım sigortasına koşuyor. Bu sevindirici bir durumdur."

Soydan, TARSİM'e en çok başvuru yapılan illerin başında Giresun ve Ordu'nun geldiğini ifade ederek "Giresun'da 33 bin 407, Ordu'da 22 bin 461, Sakarya'da 9 bin 358, Düzce'de 8 bin 554, Samsun'da 5 bin 393, Trabzon'da ise 3 bin 633 üreticimiz bahçelerine poliçe yaptırarak ürünlerini dona karşı teminat altına almıştır. Fındık üretiminin az yapıldığı illerle birlikte toplamda 86 bin 128 üreticimiz ürünlerini sigortalatma yoluna gitmiştir." dedi.

"Poliçe sayısı geçen yıldan yüksek"

Fındık üreticilerinin yaptırdığı poliçe sayısının geçen yıla göre yüksek olduğuna dikkati çeken Soydan, geçen yıl 72 bin üreticinin bahçelerini sigortalattığını, sigorta yapılan alanın ise 400 bin dekar olduğunu söyledi.

Soydan, fındıkta zirai don riskinin halen sürdüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Mart ve nisan ayı bitmeden 'Fındıkta don riski bitti.' diyemeyiz. Geçtiğimiz yıllarda zirai donun yaşandığı takvimleri göz önünde bulundurduğumuzda riskin halen sürdüğü ortadadır. Temennimiz fındıkta yeni bir zirai donun yaşanmaması ama yaşanması durumunda bahçelerini sigorta yaptıran üreticilerimiz TARSİM'den paralarını alabilecek."

Soydan, geçen yıllarda üreticileri mağdur etmeyerek sigorta paralarını zamanında ödeyen TARSİM'e teşekkür etti.