Samsun'un İlkadım İlçesi'nde bulunan Çalatarmut Pazarı'nda yaz aylarında 50 kuruşa kadar fiyatı düşen domates 3-4 lira arasında tezgahlarda yer alırken, 1.5 liraya satılan biber ise 4 liradan alıcısını bekliyor. Kışın favori meyvesi portakal ise son demlerini yaşarken 2-2.5 lira arasında satılıyor. Mevsim geçişi nedeniyle haldeki fiyatların yüksek olmasının tezgahlara yansıdığını söyleyen pazarcı esnafı, heyecanla yaz aylarının gelmesini beklediklerini kaydetti.

4 BİBERE 1 POŞET DEĞMİYOR

Sebze fiyatlarının önceki haftalardan daha pahalı olduğunu söyleyen esnaf Kemal Bozkurt, "Fiyatlar dengesiz. Üstelik pazar da durgun. Mevsim geçişinin etkisi oldu. En ucuz biber 4 lira. 8 liraya kadar biber var. Patlıcan 3, domates 3-4 lira. Fiyatlar yüksek olduğundan insanlar yarım kilo, 200 gram alıyor. Poşet vermemize dahi değmiyor. Poşetin kilosu 10 lira, vatandaş 4 tane biber alıyor mecburen poşet veriyoruz. Muhtemelen 1 ay daha böyle gider. Dört gözle yazı bekliyoruz" diye konuştu.

VATANDAŞ ALAMIYOR

Haldeki yüksek fiyatların pazara mecburen yansıdığını söyleyen esnaf Ümmühan Kökçe, "Kış bittiği için haldeki fiyatlar yüksek. Vatandaş da doğal olarak alamıyor. Haftada 6 pazarda tezgah açıyorum. Hepsinde de işlerimiz düşük. Şu anda son portakallar, 2 liradan satıyorum. Muz halde 6 lira, pazarda kaça satacağız ki? Alan var alamayan var" dedi.

UCUZLAMASINI BEKLİYORUZ

Kış sonunun tezgahları olumsuz etkilediğini söyleyen Habip Himmetli ise, "Yaz geldiğinde daha güzel olacağını umuyoruz. Şu anda yaz meyvelerinden çilek satıyoruz fiyatı 5 lira, muz 7, elma-armut 2.5, salata 2.5 lira. Tezgahlar şimdi normalden pahalı, insanlar alışveriş yapabilsinler diye biz de ucuzlamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU