CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM'de görüşülen Torba Yasa hakkında yapılan konuşmalara dikkat çekti ve bu konuşmalar için 'Emeğe saldırı yapılıyor' dedi. Maden işçilerinin haklarının gasp edildiğini ve yandaş firmaların korunduğunu savunan Zeybek, CHP olarak maden işçilerinin yanında olduklarını dile getirdi.

DİRENME GÜÇLERİ YOK EDİLDİ

Milletvekili Zeybek, işsizlik sigorta fonuyla ilgili bazı kuşkuları olduğunu belirterek, işçiler için prim desteği sağlanmasında yandaş firmalara bazı avantajlar sağlandığını iddia etti. 2014 yılında, Soma'da yaşanılan maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Zeybek, 'Bu olaydan önce Soma Holding'e, Amasya Yeni Çeltek İşletmesi belli işletme koşulları ile devir yapılmış fakat ilgili firma devir koşullarını yerine getirmemiştir. Ocakta iyileştirme yapmadığı gibi işçileri çıkarma yoluna gitmiştir. Getirilen yasa değişikliği ile benzer yandaş holdinglere avantajlı durum yaratılıyor. Yeni Çeltek Kömür İşletmesi, Amasya sınırları içerisinde Havza, Suluova, Merzifon kesişme noktasında bulunmakta ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Yeni Çeltek Maden Ocağı'nda işçinin örgütlenme ve direnme gücünü halkımız çok iyi biliyor, 12 Eylül 1980 faşizminden sonra 800'ün üzerinde maden işçisi işkencelerden geçirilerek, direnme güçleri yok edildi' şeklinde konuştu.

İŞÇİ KIYIMLARI DEVAM EDİYOR

Zeybek, Maden İşçileri Sendikası ve sarı sendika uygulamaları sonucunda işletmede çalışan işçilerin özlük haklarında kayıplar yaşandığını ve bu kayıpların devam ettiğini kaydetti. Zeybek, 'Yeni Çeltek Kömür Ocağı, 15 artı 15 olarak 30 yıllığına Soma Holding'e verildi. 2014 yılında Soma'daki katliamdan sonra Yeni Çeltek işçilerinin orada çalıştırıldığını görüyoruz. İstihdamı artırma koşulu ile işi devir alan Soma Holding, işçi çıkarmaya devam ediyor. 2018 yılı şubat ve mart aylarında 160'ın üzerinde işçi, işten çıkarıldı. 1980 öncesi sendika ve çalışanlar devrimciydi, şimdi sendika ve işçiler sağcı, baskı, sindirme ve korkutma devam ediyor. Bunların sağı solu yok, bunların seni beni yok, bunlar sana da, bana da düşman, bunlar esas emeğe düşman. Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde işveren baskısına, sendika baskısı ilave oldu. Maden işçilerinin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyorum' ifadelerini kullandı