Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun'da otopark konusunun her zaman sorun teşkil ettiğini ve bu sıkıntının giderilmesi için çözüm üretilmediğini ifade etti.

BÜYÜK BİR SORUN

Otopark meselesinin Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi Samsun'da da büyük bir sorun oluşturduğunu ifade eden Memişoğlu, "Belediye yönetmeliklerine göre her bina için otopark ücreti tahsil ediliyor. Binalardan alınan otopark ücreti sonucunda belirli oranlarda araç otopark yeri gösteriliyor. Şu anki yönetmelikte 3 daireye 1 otopark düşüyor, yeni yönetmelikte ise bunun 1 daireye 1 otopark şeklinde değiştirilmesi planlanıyor" dedi.

SUÇ İŞLİYORLAR

Yasaların, tahsil edilen otopark ücreti karşılığında araç yerini belediyenin, göstermesi gerektiğine dikkat çeken Memişoğlu, "Şu anda neredeyse hiçbir yerde bu yasa uygulanmıyor. Örneğin 21 daireli bir binanız var. Bu bina için 7 araçlık otopark ücreti ödediyseniz, bu 7 araçlık yeri belediye göstermek zorunda. Ayrıca gösterilen yer, belediyenin ücretli otoparkıysa belediye bundan ücret talep edemez diyor. Bu durum, yerel yönetim kanunlarına aykırı bir durum. Açık ve net söylüyorum, bu konuda suç işliyorlar" şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM BULUNMUYOR

Biriken ücretlerin 'Otopark Fonu'nda toplandığını dile getiren Memişoğlu, "Fonda biriktirilen para şehirdeki otopark ihtiyacını gidermek için harcanır. Bunu sorgulamak lazım, bu fonda ne kadar para birikmiştir ve bunun ne kadarı otopark ihtiyacı için harcanmıştır? Binalar için ödenen paralar kayıtlarda vardır, vatandaşların bunu öğrenip otopark haklarını talep etmesi gerekir. Bu tür sorunların çözülememesindeki en önemli etken vatandaşın hakkının peşine düşmemesi. Vatandaş ısrarcı olmalı, hakkının peşine düşmeli. İşin kötü tarafı da bunun çözümüne yönelik adım atılmaması" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU