Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen baraj ve göletlerde yürütülen su ürünleri yetiştiriciliği ile hem sektördeki vatandaşlara hem de ülke ekonomisine gelir sağlanıyor.
Ülkemizdeki baraj ve göletlerde tabii olarak yaşayan yaklaşık 30 farklı balık türü bulunuyor. Bu türlerin desteklenmesi ve balıkçılık faaliyetlerinden gelir elde edilmesi maksadıyla DSİ'ye ait 7 adet su ürünleri merkezinde yetiştirme faaliyetlerine devam ediliyor. Baraj ve göletlerin balıklandırılması gayesiyle tesis edilen merkezlerde ekonomik değeri yüksek ve nesli tehlike altında olan yerel balıklar yetiştiriliyor. Bu merkezlerdeki faaliyetler kapsamında ülkemizde yayın balığı da ilk kez DSİ merkezlerinde yetiştirilmeye başlandı.

Çalışmalara son yıllarda ağırlık verildi
DSİ tarafından ilk su ürünleri yetiştirme merkezi 1959 yılında kurulurken son yıllarda bu alandaki çalışmalara ağırlık verilerek yetiştirme merkezi sayısı 7'ye yükseltildi. Ülke genelinde tespit edilen 230 adet baraj gölü ve çok sayıda gölet için bir plan hazırlanarak bu merkezlerde yetiştirilen balıklarla balıklandırma çalışmalarına hız verildi. Son yıllarda yakalanan ivme ile birlikte bugüne kadar toplam 546 milyon adet balık yetiştirilerek söz konusu baraj gölü ve göletlere salındı. Yıllık olarak 27 milyon yavru sazan balığı yaklaşık 110 baraj ile 35 gölete bırakılırken Şabut Balığı ise havzaya özgü olması nedeniyle Atatürk ve Karakaya baraj göllerine bırakılıyor.

Önümüzdeki Yıllarda Faaliyetlere Devam Edilecek
Son yıllarda Keban Barajı Su Ürünleri Merkezi'nde seri üretimine geçilen yayın balığı yavrularından 1800 adedi, bu türün tabii olarak yaşadığı bilinen Kılıçkaya Baraj Gölü'ne bırakıldı. 2015 yılından bu yana her yıl imkânlar ölçüsünde ortalama bin adet Yayın Balığı balıklandırma boyuna kadar getirilerek uygun baraj göllerine bırakıldı.
Ayrıca, önümüzdeki yıllarda Amasya-Yedikır ve Bolu-Gölköy Su Ürünleri Merkezi'nde yetiştirilen mersin balıklarından elde edilecek yavrular, bu türün tabii olarak yaşadığı bilinen Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya ve Çoruh nehirlerinin giriş kısımları ile bunlarla bağlantılı baraj göllerine bırakılacak.
'142 Bin 100 Ton Su Ürünü Yetiştirildi'
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu DSİ'nin sadece baraj ve gölet inşa etmekle yetinmediğini ifade ederek şunları söyledi:
'İçme, kullanma ve sulama suyu temin etmek için inşa ettiğimiz baraj ve göletlerde balıklandırma faaliyetlerini de sürdürüyoruz. Avcılığa açılan baraj ve göletlerden 14 bin 100, özel sektör tarafından yetiştirme faaliyetleri gerçekleştirilen baraj ve göletlerde de 128 bin ton olmak üzere toplam 142 bin 100 ton su ürünü yetiştirildi. Bu ürünlerden de ülke ekonomisine toplam 823 milyon TL katkı sağlanmış oldu.'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan su ürünleri alanında ülke ekonomisine dev katk