Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin dünya standartlarında üretim yapabilecek altyapı ve kapasiteye sahip olduğunu belirterek, İlaçta Yerlileştirme Projesi'nin detaylarını açıkladı. Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı projeyi değerlendiren Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ilaçta yerli üretimin çok önemli olduğunu ve bu konuda adımlar atıldığını, ancak etken maddelerinin de mutlaka üretilmesi gerektiğini vurguladı.

ÜRETİMLER OLUŞMAYA BAŞLADI

2000 yıllarında Türkiye'de ilaç üreten firmaların yaklaşık 80'inin yerli firmalardan oluştuğunu kaydeden Başkan Karacan, daha sonra yabancı firmaların Türkiye'de daha etkin olmaya başladığını ve Türk firmaların etkinliğinin azaldığını dile getirdi. Karacan, 'Geçtiğimiz yıllarda yerli ilaç konusunda yurtdışında ithal edilen ilaçların artık Türkiye'de üretilmesi gerektiği konusunda açıklamalar yapıldı. İlk hamlelerden birisi buydu, bir diğeri ise yurtdışından yoğun olarak ithal ettiğimiz bazı ürünleri doğrudan Türkiye'de üretmek gibi bir proje vardı. Bu adımlardan sonra yerli firmalarda üretimler oluşmaya başladı. Kendi üretimlerimizin dışında birde kullandığımız etken maddeleri de üretir hale gelmeliyiz. Ayrıca kendi araştırma ve geliştirme ürünlerimizi üretmemiz lazım" şeklinde konuştu.

SAĞLIK OKURYAZARLIĞI ŞART

İlaçların tek tek satılmasının da gündemde olduğunu ifade eden Başkan Karacan, bu uygulamanın bazı ülkelerde mevcut olduğuna dikkat çekti. Bu uygulamanın yapılabileceğini de belirten Karacan, 'Bir ilaç kutusunun içinde 20 ya da 30 ilaç bulunuyor. Bu uygulamayla eczacı günlük kutularda ilacı alır. Örneğin; vatandaş sabah akşam olmak üzere 7 gün ilacı kullanacaksa, 14 ilaca ihtiyacı olacak. Eğer bir ilacı 14 adet kullanmanız gerekiyorsa ve bir ilaç kutusunun içinde 20 ilaç varsa, bu uygulama ilacın artık kalmasını engelleyebilir. Ama bunun öncesinde etiketleme ve ambalajlama sisteminin değiştirilmesi gerekiyor. Böyle bir karar alınacaksa en az 5 sene var olan ilaçların tüketilmesi, ardından bir hazırlık yapılması lazım. Doktor ilaç yazıyor ve 'sabah ve akşam 10 gün ilacı kullanın' diyor ama bu konuda bilinç düşük olduğu için ilacı 3 gün kullanıyoruz, hastalık geçmezse başka bir doktora daha gidiyoruz. Yani sağlık okuryazarlığının tam olarak oturması lazım, bu olmadan biz hangi sistemi yaparsak yapalım ilaç israfı ile mücadele eder pozisyonda olacağız ve hiçbir zaman bu israfı önleyen bir pozisyonda olmayacağayız' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL