Türk Cumhuriyetlerine bağlı kentlerden birinin her yıl kültür başkenti ilan edildiği ve yıl boyu sürecek etkinliklerin 21 Mart'ta Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un katılımıyla 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da Nevruz ateşi yakıldı. Kutlamalara Türk Dünyasından 18 farklı ülkenin temsilcileri de katıldı.

'Nevruz'u bu yıl irfan şehri Kastamonu'da kutluyoruz'
Şehrin en tarihi yerlerinden birisi olan Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Nevruz Bayramı kutlamalarında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, 'Bu sene irfan geleneğimizin önemli merkezlerinden birisi olan Kastamonu'da Şeyh Şabanı Veli'nin manevi gölgesi altında Nevruz Bayramını kutluyoruz. Her iki güzelliğe birden ev sahipliği yapıyor Kastamonu, bundan dolayı Kastamonuluları tebrik ediyorum' dedi.
Nevruz'un binlerce yıldır çok geniş bir coğrafyada kutlanan bahar bayramı olarak yeniden hayatın canlanışı, toprağın canlanışının olduğunu söyleyen Bakan Kurtulmuş, 'Orta Asya'da Balkanlara kadar Mezopotamya'dan Kafkaslara kadar birçok coğrafyada çok geniş bir bölgede canlı bir şekilde kutlanmaya devam ediyor' diye konuştu.

'Nevruz Bayramı kutlamalarına 18 farklı ülkeden katılım sağlandı'
Kastamonu'da gerçekleştirilen Nevruz Bayramı kutlamalarına 18 farklı ülkeden katılımın olduğunu açıklayan Bakan Kurtulmuş, 'Nevruz'un bize hatırlattığı üç temel unsur var. Birincisi, Nevruz yeniden doğuşu, yeniden dirilişi hepimize gösteren bu Dünyada da gösteren önemli bir bayramdır. Börtü böcekten ağaçlara kadar, kış ayları boyunca yok olduklarını öldüklerini, çekildiklerini zannettiklerimiz yaratılmış birçok özelliği yeniden dirilişidir, yeniden ortaya çıkışıdır. Bu aynı zamanda bize öbür tarafta yeniden diriliş olduğunu her yıl vurgulayarak hatırlatan önemli bir bayramdır. Nasıl geriye çekilmiş, uyumuş, yok olmuş ya da üstü örtülmüş olsun bahar geldiğinde her tomurcuk yeniden açar, bahar geldiğinde her toprak yeniden canlanır, yeşerir, bahar geldiğinde her ağaç yeniden filiz vermeye başlar. Bahar, Nevruz bizim için bir diriliş, bir uyanış yeniden kendimize geliştir' şeklinde konuştu.

'Nevruz, bize insanlarında farklılıklarıyla, çeşitlilikleriyle aslında bir, beraber ve insanoğlu olduğunu ortaya koyuyor'
Nevruz'un bir olmayı ve beraber olmayı öğrettiğine dikkat çeken Bakan Kurtulmuş, 'İkincisi, Nevruz bize yeniden farklılığı, renkliliği, çeşitliliği, farklı farklı olmayı ama bütün bu farklı renklerle, bütün bu farklı desenlerle bir olmayı, beraber olmayı birlikte olmayı öğretiyor. Bahar geldiği zaman kışın hepsini aynı renkte gördüğümüz doğada, çiçeklerin renk renk açtığını, ağaçların filizlerinin, ağaçların çiçeklerinin rengarenk olduğunu ama hiçbir rengin bir diğeriyle uyumsuz, bir diğeri ile çelişki ve çatışma içerisinde olmadığını görüyoruz. Bu yönüyle bahar, bu yönüyle Nevruz bize insanlarında farklılıklarıyla, çeşitlilikleriyle aslında bir, beraber ve insanoğlu olduğunu ortaya koyuyor. Bizim atalarımızda tarih boyunca insanların farklılığını, çeşitliliğini bir zenginlik olarak görmüş. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, hiç kimseyi farklılaştırmadan, hiç kimseyi karşı tarafa koymadan herkesi Allah'ın yarattığı kutsal bir yaratık olarak görmüş, her insanı hazreti insan olarak kabul etmiştir' ifadelerini kullandı.

'Kainat ve insanlar, yaratılan her şey bir devinim içerisindedir'
Kainatın ve insanların, yaratılan her şeyin bir devinim içerisinde olduğunu söyleyen Bakan Kurtulmuş, şöyle konuştu: 'Nevruz'un bize öğrettiği üçüncü şey ise hayatın bir devinim ve gelişme üzerine oturduğu gerçeğidir. Kainat ve insanlar, yaratılan her şey bir devinim içerisindedir. Aynı hal üzeri duran hiçbir yaratık yoktur. Yaratılanların şekilleri değiştiği gibi Allah'ın ruh vererek, akıl vererek, vicdan ve vererek eşrefi mahlukat olarak ortaya koyduğu kainata getirdiği insanda sürekli değişim halindedir'

'Nevruz, Dünyaya gelen her şeyin devinim içerisinde olduğunu bir fiil gösteren önemli bir derstir'
Nevruzun dirilişin, canlanışın, yeniden ortaya çıkışın bize gösterildiği ders olarak öğretildiği baharın başlangıcı olduğunu vurgulayan Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi: 'Nevruz, farklılıklarıyla, renkleriyle, çeşitlilikleriyle ama bir ahenk içerisinde var olmanın bize öğretildiği bir bahar bayramıdır. Aynı şekilde Nevruz, Dünyaya gelen her şeyin ister insan isterse diğer mahlukat olsun yani yaratılan yani canlı olan her şeyin değiştiğini, geliştiğini, devinim içerisinde olduğunu öğreten, bir fiil gösteren önemli bir derstir. Nevruz'dan bu dersleri alarak ahengimizi, birliğimizi, dirliğimizi daha fazla arttıracağız. Nevruz'dan bu dersleri çıkartarak kainatla olan, tabiatla olan ilişkimizi daha kuvvetli bir şekilde kuracağız. Yaratılmış ne varsa her şeyi bir mirasımız olarak kabul edeceğiz. Çok daha güzel bir şekilde inşallah dostluğu, kardeşliği, paylaşmayı da Nevruz ile birlikte öğreneceğiz'

'Bütün Dünyaya barış, huzur ve esenlikler diliyorum'
Tüm Dünyaya Nevruz Kutlamaları çerçevesinde barış, huzur ve esenlikler dilediğini aktaran Bakan Kurtulmuş, şunları kaydetti: 'Bu vesileyle Türk Dünyasının bütün ülkelerine barış, huzur ve esenlik diliyorum. Dünyada yaşayan 7,5 milyar insanın yaşadığı bütün ülkeler içinde barışı, huzuru, birlikte yaşamayı ve huzur içerisinde gelişmeyi temenni ediyorum. Ülkemiz içinde yeryüzünün en sıkıntılı bölgelerinden birisinde yaşayan ve ne yazık ki ileriye gitmesini önlemek için niceleri tarafından önü kesilen ülkemize de huzur, barış ve esenlik diliyorum. Bu ülkenin birlik ve barış içerisinde yaşaması, ileriye gitmesi daha da güçlenmesi için mücadele eden, gayret gösteren herkese Allah, çabalarında kolaylıklar versin diye temenni ve dualarımı iletiyorum'

'Nevruz, kökleri beş bin yıl öncesine uzanan milli bayramımızdır'
Türk Milleti'nin düşman baskısından kurtuluşunu, yeniden doğuşunu ve dirilişini simgeleyen ve asırlardır Türk'ün bayramı olarak kutlanan Nevruz ateşinin Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'dan yakılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, 'Nevruz, insanın irfan ve ilim diyarına yeniden doğuşunu, cehaletten kurtuluşunu ifade etmektedir' dedi.
Nevruz'un kökleri 5 bin yıl öncesine uzanan Milli bir bayram olduğunu söyleyen Başkan Babaş, 'Nevruz Bayramı, bütün Türk Dünyasını birleştiren, ortak duygu ve düşüncede bir araya getiren, sevinç ve tasalarımızı paylaşmamızı sağlayan, kökleri beş bin yıl öncesine uzanan milli bayramımızdır. Birliğimizi, kardeşliğimizi, bağımsızlığımızı korumak, tarihi köklerimize sahip çıkmak, sağlıklı, bolluk ve bereket içinde yaşayan büyük bir millet olarak varlığımızı ebediyete kadar devam ettirmek adına tüm ortak değerlerimize sımsıkı sarılmalıyız' diye konuştu.
Kastamonulular olarak, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmekle son derece şerefli bir vazifeyi üzerilerine aldıklarının farkında olduklarını söyleyen Başkan Babaş, 'Başta Nevruz Bayramı kutlamaları olmak üzere 2018 yılı boyunca yapacağımız her türlü etkinlikle bu kutlu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için büyük çaba sarf edeceğiz. Bu süre zarfında hedefimiz Kastamonu'muzu dünyaya tanıtmaktır. Büyük bir birliktelikle çıktığımız yolda hedefe ulaşacağımızdan en ufak bir şüphem yoktur. Baharla birlikte yeşeren ümitlerimizin, Nevruz Bayramı'yla beklediğimiz neticeye ulaşacağına ve Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak kentimizin önünde yepyeni bir dönemin açılacağına yürekten inanıyorum' şeklinde konuştu.
Babaş, şöyle devam etti: 'Zatı alinizin himayelerinde, Türk Dünyası Kültür Başkenti 900 yılı aşkın Türk yurdu Kastamonu'muzun, işgale uğramamasına rağmen devleti için, vatanı için binlerce evladını cepheye gönderdiğini, kadınıyla yaşlısıyla kağnılarla mermi taşıdığını; Atabey Gazi, İsmail Bey, Şeyh Şaban-ı Veli, Benli Sultan, Taşköprülüzade, Yavuz'un Hocası Halimî Çelebi, Ahmet Siyahi, Miralay Halit Bey, İhsan Ozanoğlu, Mehmet Feyzi Efendi gibi değerler yetiştirdiğini, tarihine ve kültürüne her zaman sahip çıktığını bütün Türk Dünyası'na anlatma fırsatı bulacağız. Doğal güzelliklerimizi tanıtacağız, halkımızın konukseverliğini bir kez daha ispat edeceğiz'

Kosova ekibinden Afrin harekatına pankartlı destek
Konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, semeni sunumu yaparak Nevruz duası etti. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, beraberindeki heyetle birlikte Nevruz ateşini yaktı ve üzerinden atladı. Bakan Kurtulmuş, örsün üzerinde demirde dövdükten sonra yumurta kırdı.
Ardından Alaslama (Geleneksel Dua Töreni) yapıldı ve devamında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin, Nevruz konulu türkü seslendirdi. Büyük katılımın sağlandığı Nevruz Kutlamalarına katılan 18 Türk Dünyası ülkeleri, ülkelerine özgü halk oyunlarını sergiledi. Halk oyunları gösterileri esnasında Kosova'dan kutlamalara katılan halk oyunları ekibi, sahneye üzerinde Türkçe yazılı zeytin dalı resimlerinin bulunduğu 'Seninleyiz Türkiye' yazılı pankartla çıktı. Kosova'nın TSK'nın Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatına destek vermesi, katılımcılar tarafından büyük alkış topladı. Ülkelerin sanatsal gösterilerinin ardından Bakan Kurtulmuş, Cumhuriyet Meydanı etrafında açılan hediyelim eşya, milli yemekler ve el sanatları ustalarının açtığı stantları gezdi. Daha sonra Bakan Kurtulmuş, beraberindekilerle birlikte milli kıyafetler, bayrak ve dövizlerle birlikte Cumhuriyet Meydanından Kışla Parkana kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında vatandaşlar, sevgi gösterilerinde bulundu. Buna karşılık olarak Bakan Kurtulmuş, vatandaşları selamladı.
Ayrıca törene katılan davetlilere siyez bulguru ve yöresel ürünler ikram edildi. Bakan Kurtulmuş, burada vatandaşlara fidan da dağıttı.

Nevruz ateşi, Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’dan yakıldı