Kızılırmak ve Yeşilırmak Havzası Samsun İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Hakan Kubalı başkanlığında DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kubalı, bilinçli su tüketimine dikkat çekerek, Türkiye'nin 'su krizi' yaşayabileceğini, bu nedenle yeni yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı.

ARAŞTIRMA YETERSİZLİĞİ VAR

Kubalı, su kıtlığı sonucu meydana gelebilecek kuraklığa dikkat çekerek, tüm kurumların bu konuda gerekeni yapması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin su yönetimi açısından son derece kritik bir ülke olduğunu ifade eden Kubalı, 'Biz tarih boyunca kuraklıktan çok çekmiş bir ulusuz. Orta Asya'nın bozkırlarından, Anadolu'ya susuzluktan dolayı göç etmişiz, susuzluğun ne demek olduğunu biliriz. Mevcut veriler ele alındığında ülkemizin, 'su kriziyle' karşı karşıya kalması ihtimaller dahilinde. Bu işler; akılla, mantıkla, bilimle, planlamayla ve yatırımla çözümlenir. Bunun için, mevcut suyumuzu çok bilinçli kullanmamız, bunun da ötesinde yeni yatırımlar planlamamız gerekiyor. Yapılan planların raflarda kalmaması, bütün kurumların yapılan plan çalışmalarına destek vermesi gerekiyor. Kriz meydana gelmeden önce titizlikle önlem almalıyız. Su yönetimi konusunda kaynak araştırması yaptım ve gördüm ki Türkçe yayınlanmış, Bakanlığın ve DSİ dışında pek fazla literatür yok. Yani ciddi bir araştırma yetersizliği var, bunun için daha çok araştırma yapmalıyız' şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR ANLATILDI

Toplantıda DSİ Havza Yönetimi Başmühendisi Murat Saraç, 'Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kuralık Eylem Planı Çalışmaları', DSİ 71. Şube Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Selman Çubukçuoğlu, 'Taşkın Koruma Tesisleri ve Akarsularda Yapılan Müdahaleler ve Önlemler' ile ilgili yapılan çalışmaları aktardı. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Selçuk Gül ise TAMBİS (Taşkın, Arıza ve Müdahale Bilgi Sistemi) programıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıya ayrıca DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi Koçak, kurum müdürleri, kaymakamlar, belediye başkanları ile ilgili kurum yetkilileri katıldı.

Zeynep Irmak ÖCAL