Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, 2018 yılından itibaren akaryakıtta yaşanan 7 ayrı zammı değerlendirdi. Güler, art arda gelen zamlardan akaryakıt sektörünün ve tüketicilerin mağdur olduğunu ifade ederek, "Asgari ücretlinin ve memurun aldığı maaş belli, akaryakıta zam gelirken maaşlara da zam gelmiyor" diye konuştu.

VERGİ DÜŞÜRÜLMELİ

Petrol fiyatları ve doların sürekli yükselişteki seyrinden dolayı zammın kaçınılmaz olduğunu kaydeden Güler, "Akaryakıtçılar fiyatların yüksekliğinden dolayı zor durumda. Bu tüketiciyi de mağdur ediyor. Devlet akaryakıttan yüzde 65 vergi alıyor. Bu vergiyi yüzde 40-50 civarına indirmeli. Devlet bunu tolere edebilir. Ticari alanda bu vardır, devlette de olması gerekir. Benzin bugün 6 liraya yaklaştı, bir deposu yaklaşık 350 liraya doluyor. 3 ayda 7 zamdan bahsediyoruz. 4 lira 90 kuruştan, 5 lira 90 kuruşa geldik. Bu her depoda 50 lira fark yapar. Hükümetin elbette vergiye ihtiyacı var ama vergi alınabilecek başka kalemler de var. Akaryakıt sektörünün üzerine bu kadar yüklenmenin var mı?" ifadelerini kullandı.

TARIM VE TURİZM İÇİN TEHLİKE

Benzine gelen her zamla birlikte sektörün maliyetlerinin katlandığını söyleyen Güler, "Otomobil sayısı çoğalıyor, lüks artıyor denilebilir ama insanların da sosyal yaşamları da önemli. Hafta sonu insanlar çıkıp Sinop'a, Ordu'ya gidecek belki ama bu pahalılıkla kimsenin bir yere gitme lüksü yok. Asgari ücretlinin ve memurun aldığı maaş belli, akaryakıta zam gelirken maaşlara da zam gelmiyor. Tüketici bu konuda zor durumda. Önümüzdeki aylarda çiftçi de sahaya inecek. Her ne kadar devlet yarısını karşılayacağını söylese de birçok insan tarlasını bu masraflardan dolayı ekmiyor" dedi.

Zerrin SOMUNCU