Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliklerle bazı kanser ilaçları geri ödeme kapsamına alındı. Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan ve Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, kanser hastalarını yakından ilgilendiren gelişmeyi değerlendirdi. Erkan ve Karacan, bunun olması gereken bir gelişme olduğunu belirterek, kararı desteklerini ifade etti.

RAPOR SÜRESİ 2 YILA ÇIKARTILDI

Toplumun ekonomik gücünün özellikle kanser ilaçlarını almaya imkan tanımadığını vurgulayan Başkan Erkan, 'Zaman zaman bazı yeni gelişmelerle ilaçların SGK ödemesinde sorunlar yaşanıyordu ve mağduriyetler oluşuyordu. Sağlık hizmetleri, özellikle bu gibi ağır hastalar için mutlaka devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı, çünkü maliyeti çok yüksek. Bu gibi uygulamaları olumlu buluyoruz, olması gereken bir gelişme. Kanser hastası zaten bir sürü sağlık sorunuyla uğraşırken, birde ilaç temin edememesi, ilacın ücretiyle ilgili sıkıntı yaşaması ayrı bir problem oluyordu. Bu konuda yapılan düzenlemeyi çok yerinde buluyorum. Ayrıca çölyak hastalarıyla ilgili bir gelişme var. Çölyak hastalarının sağlık raporu kullanım süresi bir yıldan 2 yıla çıkarıldı. Rapor periyotlarının daha uzun olması hastanın konforu açısından da olumlu bir gelişme. Her iki uygulamayı da olumlu buluyoruz ve desteliyoruz' şeklinde konuştu.

5 KİŞİ İŞ BULDU AMA 95 KİŞİ İŞSİZ

5 kanser ilacıyla ilgili yaşanılan gelişmenin olumlu olduğunu kaydeden Başkan Karacan, Türkiye'de eczaneler haricinde ithal olarak getirilen ilaçların tamamının ruhsat alınarak, eczanelerde geri ödemeyle alınabilecek şekilde uygulamaya konulması gerektiğini vurguladı. Karacan, 'Yurtdışında bazı yeni ilaçlar çıkıyor ve Sağlık Bakanlığı onay verirse, Sosyal Güvenlik Kurumu da geri ödemesini yaparsa vatandaşlar, reçeteleriyle eczaneden ilaçlarını alıyor. Bazen ise ilaç ruhsat alamıyor, Sosyal Güvenlik Kurumu ilacı geri ödeme kapsamına sokmuyor. Böyle bir durumda doktor, Sağlık Bakanlığı'ndan ayrı bir onay alırsa Sağlık Bakanlığı'nın özel onayıyla ilaç sizin adınıza ithal ediliyor. Bu ilaçlar böyle getiriliyordu, artık ruhsatlar tamamlandı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, ilaçları geri ödeme kapsamına aldı. Bu iyi bir haber ama diğer ilaçlar için de bu geçerli olmalı, 5 kişi iş buldu ama 95 kişi işsiz, olaya bu gözle bakabiliriz. Ruhsat ve geri ödeme problemi olan ilaçlar için de çözüm bulmalıyız' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL