Sosyal medya üzerinden toplanıp Van Gölü Ekspresi ile yolculuk yapan vatandaşlar, iki gün boyunca Bitlis'te gezilmedik yer bırakmayacak. Tatvan Garı'nda Belediye Başkanı Fettah Aksoy ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan tarafından çiçeklerle karşılanan yolcular, perşembe gününe kadar Bitlis'in tarihi ve doğal güzelliklerini gezecek.
Gazetecilere açıklama yapan Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, bugün Tatvan'da tarihi bir güne tanıklık ettiklerini belirterek, 'Van Gölü Ekspresi'nin 5 yıl aradan sonra yolcu seferine yeniden başlaması, bizi son derece mutlu etti. Bunu bir milat olarak kabul ediyoruz. Diyoruz ki Van Gölü Ekspresi eski hak ettiği konuma gelecek. Bugün ilk kafilesi Tatvan'a geldi yaklaşık 70 yolcumuz teşrif ettiler. Yarın da yolcularımız gelecek. Nisan ayında da 120 kişilik yolcumuz ilimizde olacak. İnşallah bu sayı gün geçtikçe artacak' dedi.
Başkan Aksoy, Van Gölü Ekspresi sayesinde Bitlis'i, Tatvan'ı ve diğer ilçeleri daha da iyi tanıtacaklarını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:
'Biz bununla Tatvan'ın ve Bitlis'in; kültür, inanç ve doğa turizmini göstermek istiyoruz. Bitlis bu manada açık hava müzesi gibidir. Medreselerden dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığına kadar, Nemrut Krater Gölü'nden sayamayacağım birçok tarihi esere kadar her anlamda gezilip görülüp ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekir. Tatvan da bu anlamda en büyük ilçedir. Ankara'dan gelen tren, son durak olarak buraya geliyor. Yolcular iç ve dış turizm için gelerek bu güzellikleri görecekler. Şu anda Doğu Ekspresi Kars'a yoğun bir şekilde turist taşımakta, uzun bir randevu süreci yaşıyorlar. Biz diyoruz ki 5-6 ay bir zaman zarfında rezervasyon için hiç bunları beklemenize gerek yok. Van Gölü Eksperi hazır, dolayısıyla Ankara'dan Tatvan'a gelene kadar gezilmesi ve görülmesi gereken çok güzel yerler var. Yeşillikler, ormanlar, göl, krater, Süphan var. Dolayısıyla hiç rezervasyonu beklemesin direk gelsinler.'

'Van Gölü Ekspresi, Doğu Ekspresi'ni geçecek diye ümit ediyoruz'
Tatvan garının daha önce çok yoğun yolcu seferlerine tanıklık ettiğini de hatırlatan Aksoy, 'Tekrar bu şekilde yolucularımız inşallah gelecekler. Güvenli, huzurlu ve nostaljik bir şekilde gelip burada gezecekler, biz bundan mutluluk duyuyoruz. Turizm potansiyeli olarak yüksek bir il. Doğası ve kültürü ile açık hava müzesi olan bir il. İstiyoruz ki bu turizm potansiyelinden herkes nasibini alsın. Otelciler, turizmciler, tesis sahibi olan ticaret erbabı esnaflarımız nasibini alsın istiyoruz. Yoğun bir şekilde artarak devam edeceğine hiçbir endişemiz yok. Artık Van Gölü Ekspresi tırmanışa geçecektir. Tabi ki bugün ilk olması hasebiyle yatak kapasitesi az. Ama bu tırmanış ve ivme devam ettiği sürece Devlet Demir Yollarından taleplerimiz olacak. Nisan ayı 120, diğer aylarda seyahat etmek isteyen 200 vatandaşımız var. Artıkça da bizim talep ve isteklerimiz olacak. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Demir Yolları bizlere destek verecekler. Biz Bitlis olarak bunu çok önemsiyoruz. Van Gölü Ekspresi'nin revaçta olması için valilik ve yerel yönetmeler olarak toplantılar yaptık. Bu manada da tüm gayret ve çabalarımız yatak sayısını ve vagon sayısını artırmaktır. Bu manada Bitlis bir turizm potansiyeli olacak. Van Gölü Ekspresi, Doğu Ekspresi'ni geçecek diye ümit ediyoruz' diye konuştu.

'Van Gölü Havzası'nı tüm misafirlere tanıtmak istiyoruz'
Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan ise gelen misafirlere gezilip görülmesi gereken yerlerin hepsini perşembe gününe kadar göstereceklerini belirterek, 'Bugün Van Gölü Ekspresi'ni halk oyunlarıyla karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim amacımız, burada Van Gölü Ekspresi ile gelen tüm misafirlerimizi ağırlayıp, bölgenin tanıtımını yapabilmek. Üç gün boyunca bunları misafir edeceğiz. Başta Nemrut Krater Gölü, Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in tarihi evleri, sivil mimarisi, medrese, han ve hamamları olmak üzere Süphan Dağı'nın ve Bitlis'in tüm doğa, kültür merkezlerini gezdirerek yaşatmak istiyoruz. Van Gölü Ekspresi uzun yıllardır devam ediyor, ama bu kadar aktif değildi. Son zamanda Doğu Ekspresi ile başlayan bir trend var. Biz o trendle beraber müthiş bir talebin karşısında Van Gölü Ekspresi'ni başlattık. Burada da müthiş bir talep var. Keşfedilmemiş olan bu tarihi güzellikler ve Van Gölü Havzası'nı tüm misafirlere tanıtmak istiyoruz. Bunun için çalışmalar yürütüyoruz. Onlarda güzel vakit geçirerek, gittikleri zaman burayı arkadaşlarına anlatarak, daha çok insanın bölgeyi gelmesini bekliyoruz' dedi.

'Haklı olduğumuzu ispatlayacağız'
Yolculardan Hayriye Kırmızıoğlu ve Nuriye Karavılkof da, Bitlis'e bu gelmek istedikleri zaman yakınları tarafından güvenlik sorunu olabileceğini söylediler. Bu seyahatin yakın çevreleri tarafından endişe ile karşılandığını ifade eden Nuriye Karavılkof, 'Çevremiz 'ne işiniz var, terör var, gitmeyin' diye endişelerini belirttiler. Ama asla biz buna inanmıyoruz. Zaten bunun olmadığını hem görmek hem de gittiğimiz zaman anlatmak istiyoruz. Bu amaçla Van Gölü Ekspresi yolculuğu bize çok cazip geldi. Geldik, Bitlis'teyiz. Perşembe gününe kadar gezeceğiz ve haklı olduğumuzu ispatlayacağız' şeklinde konuştu.

Van Gölü Ekspresi Bitlis’e ulaştı