MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Çiftlik Bank benzeri şirketlerin saadet zinciri kurup, dolandırıcılık yapmalarının önüne geçmek için alınacak önlemlerin TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

SÖMÜRÜYORLAR

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, verdiği meclis araştırma önergesinde, "Ülkemizde, gelişen teknoloji ve bilgi sistemlerinin de etkisiyle değişen formatlarda dolandırıcılık olayları meydana geliyor. Piyasada saadet zincirleri olarak tabir edilen işleyişe sahip birçok şirket olduğu iddia edilmektedir. Bu tarz şirketler, yüksek kazanç vadederek ve umut ışığı olarak görünerek vatandaşlarımızın hem alın teri ve emekleri karşılığında kazandığı paralarını hem de duygularını sömürmektedir" dedi.

SON YILLARIN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIK OLAYI

Usta, "Türkiye gündemini sarsan en büyük dolandırıcılık olayı olan Çiftlik Bank'ta 132 bin 222 üyeden 1 milyar 139 milyon 972 bin TL toplandığı, 687 milyon 838 bin TL geri ödeme yapıldığı, katılımcılara vaddedilen tutarın ise 2 milyar 971 milyon 905 bin TL olduğu bilgileri basında yer almaktadır. Çiftlik Bank'ın sanal bir çiftlik oyunuyla, adında 'bank' geçerek televizyonlarda reklam yaptığını, tesis açılışlarına tanınmış insanları getirterek ve ürünlerine TSE belgesi alarak güven tesis ettiğini, yüksel kazanç vaddederek özellikle dar gelirli vatandaşlarımızdan para toplayıp saadet zinciri oluşturuyor" diye konuştu.

ÖNLEM ALINMALI

Çiftlik Bank olayı gibi dolandırıcılık olaylarının tekrarlanmaması veya erken fark edilerek mağduriyetlerin minimize edilmesi için önlem alınması gerektiğini vurgulayan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, BDDK, SPK gibi kurumların mevzuatlarının gözden geçirilerek varsa eksikliklerin giderilmesini, denetim ve erken uyarı mekanizmalarının geliştirilmesini, vatandaşlarımızın yüksek gelir vaddeden şirketlere karşı bilinçlendirilmesini talep etti.