Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, gazeteci adaylarıyla bir araya gelerek hayat tecrübelerini ve medya-belediye ilişkileri üzerine görüşlerini paylaştı. Basın İlan Kurumu Bursa Şubesi'nce ikincisi düzenlenen 'Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı'nın son konuğu, Başkan Aktaş oldu. İletişim ve sosyal bilimler fakültelerinden öğrencilerin yer aldığı programda; Başkan Aktaş, hayat tecrübelerini, medya ile siyaset ve belediye ilişkileri üzerine düşüncelerini anlattı. Başkan Aktaş, günlük, haftalık ve aylık 68 gazeteye, 18 dergiye, 7 televizyon kanalına ve 30 radyo istasyonuna sahip Bursa'nın Türkiye'de tartışmasız ikinci Babıali olduğunu dile getirdi. Basın sektöründe hızlı bir değişim sürecinin yaşandığını belirten Başkan Aktaş, 'Çekilen bir kare, yazılan bir metin saniyeler içerisinde binlerce insana ulaşabiliyor. Bu değişimi takip ederken, yapılan her işe yüreğinizi koyun, severek yapın. Üniversite okumak önemli ama üzerine koyarak devam edin. Bilgi dağarcığınızı geliştirin. Öğrenmenin yaşı ve ölçüsü yoktur. Ben de hala bir yüksek lisans öğrencisiyim ve bitirmek üzereyim. Moral ve motivasyonu bozmayın. Bursa'da çalışmayı düşünüyorsanız, bu şehrin birçok özelliği olduğunu da unutmayın. Kendinize güvenin ve belli sıkıntıları üstlenmeyi göze alın. O zaman mutlaka başarıya ulaşırsınız' dedi.

'Gazeteci, doğruları yazmalı'
Günümüzde birçok firmanın artık uluslararası ilişkilerini geliştirerek iş yaptığını, bu yüzden Türkiye'nin ciddi beyin gücüne ihtiyacı olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, akıllı, seri düşünen, pratik ve hızlı iş yapan insanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bir gazetecinin 'dünya görüşü ne olursa olsun' doğruları yazması gerektiğini vurgulayan Aktaş, yeni nesil gazetecilerden her zaman için doğru bilgilerle kamuoyunu aydınlatmalarını istedi. Tecrübenin zor kazanılan ve pahalı bir kavram olduğunu vurgulayan Aktaş, 'Tecrübeli meslek büyüklerini bulunca, mutlaka onları dinleyin. Hayalleriniz, inançlarınız, güzel beklentileriniz var ise ve bu doğrultuda çalışıyorsanız, mutlaka arzu ettiğiniz sonuçlara ulaşırsınız. Bazen ayağınız taşa takılabilir ama ayağa kalkmasını bilmelisiniz. Okullar bittikten sonra öğrenme konusuna kendinizi kapatmayın. Radarları her zaman açık tutun' diye konuştu.
Gazeteci adaylarının sorularını da cevaplayan Başkan Aktaş, geçmişe göre medyanın çok farklı dallara ayrıldığını, internet medyasının daha ön plana çıkmaya başladığını dile getirdi. Sosyal medyanın öneminin artık tartışılamayacağını söyleyen Aktaş, iyi bir siyasetçinin sosyal medyayla arasının iyi olması gerektiğini belirtti. Bir gazeteyi alıp okumanın insana hala ayrı bir keyif verdiğini anlatan Aktaş, toplum olarak okumayı unuttuklarını, sosyal medyanın bu sebeple gazetelerin bir tık önüne geçtiğini ifade etti.
Programın sonunda Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez, katkıları nedeniyle Başkan Aktaş'a 'adına dikilen fidanların sertifikasını' takdim etti.

'Gazetecinin en büyük sermayesi dürüstlüğü'
Bursa İl Müftüsü İzani Turan Basın İlan Kurumu tarafından düzenlenen Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam programı çerçevesinde gazeteci adaylarıyla buluştu. Medyanın dini içerik üretirken, din konusunda topluma bilgi verirken doğru kaynaktan beslenmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Turan, 'Din gibi toplumumuzun ortak değeri konusunda topluma vereceğiniz yanlış bilgiler infiale sebep olabilir. Bu alanda ihtiyaç duyduğunuz en doğru bilgiye müftülüklerimizden ulaşabilirsiniz' dedi.

'Doğruluktan şaşmayın'
Gazeteci adaylarına doğruluktan şaşmamaları tavsiyesinde bulunan Müftü Turan, 'Doğruluk ve dürüstlükle yapılan gazetecilik faaliyeti bana göre kutsal bir görev. Peygamber efendimiz, 'Kim işini hilesiz, düzgün, dürüst yaparsa gerçek mümin odur' buyurmaktadır. Mesleğinin henüz baharında olan sizler, değerlerinize, kültürünüze sahip çıkın. İnsanımızı iyi tanıyarak, muhatabınızın kimler olduğunu bilerek haberlerinizi üretin' şeklinde konuştu.

Fuat Kozluklu'dan gazeteci adaylarına altın gibi öğütler
Usta gazeteci Fuat Kozluklu da 'Sosyal Olaylar ve Toplum Haberciliği' konusunda gazeteci adaylarına ders verdi. Her şeyden önce kişinin kendisini iyi bir insan olarak kodlaması gerektiğini ifade eden Kozluklu, 'Mesleğin büyüsüne kapılmayın. Hep haddinizi bilin. Halkın içinde olarak gazetecilik yapın. Bireylerin özlük haklarına tecavüz etmeyin. Bölücü, ayrıştırıcı, kırıcı olmayın. Hayatın her katmanında çok geniş bir portföyünüz olsun. Paraya, çıkara dayanmayan dostluk ilişkileri kurun. Terimleri ve kavramları yerli yerinde kullanın. Mutlaka birden fazla dil bilin' diye konuştu.
Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez söyleşinin sonunda Bursa İl Müftüsü İzani Turan ve usta gazeteci Fuat Kozluklu'ya adlarına Bursa Plaket Hatıra Ormanlığında dikilen fidan sertifikasını verdi.

Başkan Aktaş’tan yeni nesil gazetecilere ders